До преди няколко дни бившият депутат от Реформаторския блок и настоящ „криптоиндустриалец“ Антони Тренчев и половинката му – носителката на приза „Мис България“ за 2011 г. Ваня Пенева споделяха 5-звезден начин на живот в социалните мрежи – частни ветроходни яхти, самолети и хеликоптери, диаманти, блиндирани мерцедеси и джипове, часовници за по $ 200 000, чанти от 25 000 евро на „Ерме“, ръчно шити поръчкови костюми от „Ерменджилдо Дзеня“ и „Бриони“. 
Към днешна дата обаче нещата вече не стоят така и профилите на милионерската двойка са закрити.

И ако си мислите, че бягството им от социалните мрежи се дължи на виртуален детокс, жестоко грешите. Истината е, че двойката са станали обект на мащабно разследване и поредица от съдебни дела, стартирани от главния прокурор на Ню Йорк – Летисия Джеймс и властите на още 7 американски щата срещу базираната в България компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo. 

За поне 800 милиона долара са съдебните процеси за извършени финансови измами и заблуда на инвеститори. Те ще се водят в Америка срещу дружеството, управлявано от Тренчев и партньорът му в Nexo – Коста Кънчев. Очакванията обаче са в следващите седмици размерът на измамите да достигне 4 милиарда долара.

В това разследване са се включили не един и двама, а цели осем американски прокурори – обвинители от Ню Йорк, Калифорния, Вашингтон, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина и Върмонт. 
Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс е водещата фигура в разследването срещу българската компания за търговия с криптовалута. 

Тя, заедно с прокурорите на останалите 7 американски щата обвиняват Nexo в незаконни финансови операции и откриване на лихвоносещи сметки с обещавана до 36% доходност на десетки хиляди свои клиенти. Казано с други думи става въпрос за финансова пирамида, сходна на мега измамата OneCoin на Ружа Игнатова. 

Българската „криптокралица“ е издирвана безрезултатно от ФБР от 2017 г. насам по обвинение за измами на стойност над 3 милиарда долара. Аферата „Nexo“ обаче обещава да детронира Ружа като най-голямата измамница в света на криптовалутите.

Слчайно или не, но дружеството за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo е основано в София малко след безследното изчезване на Ружа Игнатова. Отначало собствениците на компанията са трима – основният акционер Коста Кънчев, управляващият съдружник Антони Тренчев и Георги Шулев, син на вицепремиера и министър на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски – Лидия Шулева. 

Години по-късно Георги Шулев завежда дело за измама срещу партньорите си с твърдението, че е излъган и че са му били откраднати 30 % от собствеността на компанията.

Резкият възход на Nexo идва покрай бума на криптовалутите и галопиращата нагоре цена на биткойна в периода 2019-2021 г. 
Дружеството наема десетки IT специалисти и финансови брокери у нас, които от София уговарят инвеститори от цял свят да обърнат парите си при тях в криптовалути, предлагайки им огромни лихви. Основната дейност на компанията е базирана в САЩ, където пазарът на криптовалутите е най-солиден и динамичен. 

Така през есента на 2021 г. от Nexo шумно обявяват, че управляват активи за 12 милиарда долара и че са обработили транзакции за 80 милиарда долара. От дружеството даже твърдят, че сред клиентите им е шейха на Абу Даби. В последствие става ясно, че това твърдение е абсолютна измама.

Първият „червен флаг“, че Nexo е наследник на измамите на Ружа Игнатова и OneCoin дойде миналата есен. Тогава главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрана на компанията да отпуска кредити срещу клиптовалута на територията на щата. Според Джеймс, Nexo няма право да създава депозити в криптовалута, тъй като измамно представя дейността си като банкова, макар да няма лиценз за подобна дейност.

В началото на тази седмица, 11 месеца по-късно, Летисия Джеймс публично обяви началото на разследването и поредицата от съдебни дела срещу Nexo. Главният прокурор на Ню Йорк официално оповести, че лично е била излъгана с комюнике от криптобанката, че тя не извършва никаква търговска дейност на територията на щата Ню Йорк. 

До този момент са документирани поне 45 000 случая на инвеститори, измамени от Nexo в общо осем американски щата. Властите в Калифорния и в още няколко щати пък отвориха горещи телефонни линии, на които всеки подлъган от компанията може да подаде сигнал. Тънкия момент е, че всеки, дори и неизмамен от Nexo купувач на криптовалута ще има възможност да се възползва от процеса, тъй като по закон от дружеството ще трябва да възстановят цялата инвестирана сума на всеки свой клиент. 

Познавач на търговията с криптовалута твърди, че ако някой е инвестирал 100 000 долара, а Nexo са му прибрали между 7 и 36%, то те ще трябва да възстановят цялата сума, заедно с лихвите, което означава, че се задава сигурен фалит, твърди 
Срещу Nexo тече и мащабно разследване от страна на ФБР за организиране на финансова пирамида, пране на пари и отклонени милиарди долари от инвестиционния им портфейл. Твърди се, че разследването срещу компанията е стартирало в края на миналата година заради данни, че от дружеството оперират със съмнителни капитали, идващи от Русия и Иран. 

Любопитен детайл е, че докато беше депутат в 43-то Народно събрание (2014-2017 г.) от Реформаторския блок, Антони Тренчев оглави парламентарната група за приятелство с Иран. За да се отърсят от съмненията, че участват в препирането на руски пари чрез преобръщане в криптовалута пък, от Nexo дариха общо над $ 350 000 за бягащите от войната украинци и публично обявиха на сайта си, че осъждат войната на Владимир Путин в Украйна.

Титаничният финансово-криминален скандал с българската криптобанка Nexo в САЩ не е първата финансова афера за поне един от собствениците на компанията – основния акционер Коста Кънчев.
Чевръстият аферист е човекът, сочен като босът в сянка на скандалната благотворителна фондация „Хелп Карма“. 

През декември 2020 г. разследване на bTV разкри сензационно, че фондацията е отклонила милиони левове, събирани от хиляди българи в рамките на дарителски кампании. Гнусният бизнес на гърба на тежко болни хора, извършван от „Хелп карма“, е стартиран именно от Коста Кънчев, финансиращ фондацията. Впоследствие Кънчев назначава за управител на „Хелп карма“ първия си братовчед Константин Кръстев. Управителния съвет на „Хелп карма“ пък е ръководен от бащата на Коста Кънчев – Калин Кънчев, който в момента също е ангажиран в дейността на Nexo и ръководи екип от над 50 служители.

В края на декември 2021 г. Софийска прокуратура повдигна обвинения за финансови злоупотреби и отклоняване на средства срещу управителя на фондацията Константин Кръстев. Съдът запорира над 8 600 000 лева на „Хелп Карма“ – пари, които вместо да отидат за благотворителност, са се съхранявали в трезори от фондацията. Странното е, че все още не е даден старт на съдебния процес срещу „Хелп карма“ в съда.

Рано сутринта на 27 септември висшия мениджърски екип на Nexo е бил призован „на пожар“ в сградата на дружеството на столичния бул. „Никола Вапцаров“ №16, намираща се точно срещу „София ленд“. На срещата обаче не са присъствали нито Антони Тренчев, нито Коста Кънчев. Те се включили чрез конферентна видеовръзка, за да успокоят най-верните си хора.

Версията на шефовете за скандала, е била споделена от надолу по веригата от един от висшите мениджъри.

„Обяснили са, че главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс ги рекетира за 100 милиона долара чрез еврейски лобисти. Рекетът продължавал от 8 месеца, но те не се поддали и заради това сега ударили компанията. Дружеството обаче не било застрашено, тъй като спешно купили 15% от някаква банка от Карибския басейн, която имала лиценз за банкова дейност на територията на САЩ...“, разкрива източник от кухнята. Той самият не вярва на думите на началниците си и до дни възнамерява да подаде молбата си за напускане. 

Прокурорът на Ню Йорк Летисия Джеймс е сред звездите на юридическата и правна мисъл в САЩ. Само преди дни тя заведе дело срещу бившия американски президент Доналд Тръмп и три от неговите деца по обвинение за измама в особено големи размери. По ирония на съдбата, делото срещу Тръмп е идентично с това, което е заведено и срещу Nexo – за измама в особено големи размери и заблуда на инвеститори. 
Съдебния процес срещу Тръмп обаче ще е за измама в размер на „само“ $ 250 милиона, докато от Nexo се търсят общо $800 млн. и то само на този етап.
Източник: Уикенд 

Лошо им се пише на Антони Тренчев и Коста Кънчев

Лошо им се пише на Антони Тренчев и Коста Кънчев - Снимка 2