След екшъна в Лясковец животът на ранените полицаи е вън от опасност, но медиците от ВМА не са обнадеждени особено за тяхното бъдеще

Специалисти от Медицинска академия се грижат за ранените полицаи в кървавия екшън, който се разигра в Лясковец тази сутрин. Според медиците, критичният период е отминал и за живота на тримата пострадали няма опасност, но бъдещето пред тях не е особено розово. Според първоначалните съобщения, ръката на единия е буквално раздробена в рамото, а другите са пострадали не по-малко от него.

[caption id="attachment_379267" align="alignright" width="300"]Лекари от ВМА с мрачни прогнози за ранените полицаи Лекари от ВМА с мрачни прогнози за ранените полицаи[/caption]

Както е известно, въоръжен с пушка 53-годишен психопат отстреля 4 барети като едър дивеч, при спецакция за обезвреждането му, проведена в Лясковец. Единият от полицаите загина нелепо, докато се опитваше да спаси своите ранени колеги. Всички са били с бронежилетки и каски, но според запознати, тази екипировка оставя уязвими достатъчно много места по тялото. В спешен порядък пострадалите бяха транспортирани със самолет на ВВС и настанени за лечение във ВМА още в ранния следобед. Състоянието на ранените полицаи е тежко, но пряка опасност за живота им няма, съобщи за медиите доцент д-р Цачев от Медицинска академия, където са настанени пострадалите.

Ранените полицаи може да останат инвалиди за цял живот, сподели д-р Иван Цачев, ръководител на Спешния център във ВМА. По думите му, ръката на тежко пострадалия вероятно няма да се ампутира. На всеки са извършени най-малко по две операции за изваждане на „чужди тела“, заседнали в крайниците им при стрелбата. Това потвърждава първоначалната версия, че психично болният Петко Савов е стрелял по тях с ловни сачми от най-голям калибър. Ръководството на МВР е наложило информационно затъмнение около личността на пациентите и вида на оръжието, с което е стреляно по тях, пише БЛИЦ. Извършва се проверка за целесъобразността на действията на екипа, довели до смърт и тежки наранявания на трима полицаи при спецоперацията.