Все по-упорито като физически екзекутор на Алексей Петров се спряга името на митичния наемен убиец Красимир Станчев, по-известен като Краси Легионера. Това разкриват криминалисти, ангажирани в разкриването на тежкото престъпление.

 

Те твърдят, че почеркът на покушението срещу Трактора съвпада удивително с предишни поръчкови разстрели на мастити мафиоти, извършени в страната, за които основен заподозрян е бил 51-годишният днес професионален убиец. 

 

Съмненията, че Красимир Станчев – Легионера лично е извършил убийството на Алексей Петров в района около Драгалевския манастир на Витоша, се подхранват както от начина, по който беше застрелян Трактора, така и от свидетелските показания на хора, които са видели висок и едър мъж в камуфлажни дрехи да напуска с колело района на престъплението малко след произведените изстрели в гористата пътека.

 

Неофициално се твърди, че оцелялата при разстрела на Алексей Петров рехабилитаторка и негова любовница е дала описание на убиеца, съвпадащо напълно с външния вид на Краси Легионера – висок около 190 см, мускулест здравеняк над средна възраст. Според описанието на Мирослава Михайлова, а и на другите свидетели, е съставен фоторобот, силно наподобяващ външността на Краси Легионера.

 

Друга улика, която насочва криминалистите към Красимир Станчев като възможен екзекутор, е оръжието, с което е застрелян Трактора – дългоцевно с куршуми с калибър 7,62х39 мм. Все още няма категорични данни дали Алексей Петров е ликвидиран с автомат „Калашников“, сръбския му еквивалент„Застава“ или с пушка флоберка - все оръжия, които Краси Легионера познава отлично и с които е извършвал предишни убийства на мафиоти.

 

„Убиецът на Алексей Петров е стрелял от статично положение, от разстояние от около 25-30 метра, а не в движение, както първоначално се твърдеше. След това се е приближил до жертвата и почти от упор го е гръмнал в главата с контролен изстрел. Алексей Петров обаче вече е бил мъртъв, тъй като първият куршум го е пронизал в сърцето, разкрива столичен криминалист. Впоследствие килърът се е оттеглил с планинско колело като най-вероятно е използвал маршрут през село Мърчаево, където почти  липсват камери за видеонаблюдение.

 

Според секретна информация, постъпила в МВР, в района около село Мърчаево на 16 август по обяд е било засечено и друго „оперативно интересно лице“ – Анатолий Мънков – Плъха, който беше подсъдим за зверското убийство на сикаджийския бос Милчо Бонев – Бай Миле, разстрелян от преоблечени като полицаи наемни убийци в ресторант „Славия“ в София на 30.07.2004 г. И тъй като Краси Легионера и Плъха са работили съвместно по изпълнението на мокри поръчки в миналото, се смята, че Мънков може да е подпомогнал бягството на Станчев След убийството на Алексей Петров.

 

Роденият през 1972 г. в разградското село Пороище Красимир Станчев, познат в родния ъндърграунд и с прякора Филиза, има репутацията на един от най-добрите снайперисти в България. Той е служил дълго време във френския легион в Марсилия, откъдето идва и прозвището му. Краси Легионера е сочен като извършител на поне 3 мафиотски убийства – на сикаджията Дмитрий Минев – Димата Руснака (24 октомври 2004 г.), на благоевградския лихварски бос Васил Горчев – Кьоравия (20 януари 2005 г.) и на висаджийския бос Георги Илиев (26 август 2005 г.).

 

Криминалисти припомнят, че Краси Легионера беше свързван и с хърватската група за поръчкови убийства на Робърт Матанич, действала в България в периода 2002-2005 г. под командата на сръбския мафиотски бос Сретан Йосич. Смяташе се, че Легионера е подпомагал бандата наемни убийци с логистика, оръжия и чувствителна информация за мишените, нарочени за убиване.

 

Въпреки че е в неизвестност за родните служби за сигурност от далечната 2004 г., когато беше обявен за издирване дори чрез „Държавен вестник”, оперативна информация в МВР сочи, че Краси Легионера от време на време се е прибирал в България, снабден с фалшиви документи за самоличност. Иначе Легионера живеел във Франция, в село в непосредствена близост до границата с швейцарския град Женева, заедно с българка на име Десислава, след като преди това се развел с първата си жена Мария. Смята се, че Краси Легионера се е прибрал тайно в страната тази пролет – вероятно, за да реализира убийството на Алексей Петров, след което е напуснал своевременно държавата.

 

Засега няма голяма яснота кой може да е възложил поръчката на Краси Легионера, тъй като през годините той е поемал ангажименти от различни места. Красимир Станчев – Легионера, или Филиза, както го знаем, е най-скъпият килър. Могат да си го позволят малцина мафиоти. Известно е, че той си има тарифа за убийство – 1 млн. евро.

 

Малко вероятно е да е екзекутирал Алексей Петров за лично отмъщение, едва ли би отделил толкова много време, енергия и подготовка, воден от лични подбуди, коментира представител на родния ъндърграунд, който познава Легионера от години. Той определя и като неслучайни слуховете, тръгнали преди около година из София, че Станчев е бил ликвидиран, а трупът му е бил заровен на Витоша.

 

Междувременно стана ясно, че през последните няколко дни столични криминалисти обикалят всички хотели около Витоша и изискват списъците с отседнали техни гости през последните три месеца. Твърди се, че на хотелиерите е била показвана снимка на Красимир Станчев – Легионера. Никой обаче не го е разпознал.

 

Краси Легионера ли е убиецът на Алексей Петров?

Що се отнася до Анатолий Мънков – Плъха, то клетката на мобилния му телефон е била в Слънчев бряг в дните преди и след убийството на Алексей Петров. Възможно е обаче плевенчанинът да е оставил умишлено мобилния си телефон на морето, тъй като оперативни сведения сочат, че той е бил в района около с. Мърчаево малко след убийството на Алексей Петров.

 

Плъха беше подсъдим заедно с Георги Стефанов, Тихомир Дочев – Мравката и Стилиян Георгиев – Мишока за показната екзекуция на Бай Миле, разстрелян с 21 куршума. ДНК следи от Плъха бяха открити на местопрестъплението, както и по туба с бензин, с която е бил запален автомобилът, с който са се измъкнали от убийството в ресторант „Славия“.

Според криминалистите именно Плъха е водил бандата от четирима екзекутори, които направиха на решето Бай Миле и бодигардовете му. През пролетта на 2015 г. Анатолий Мънков – Плъха и останалите трима подсъдими окончателно бяха оправдани от съда за убийството на съоснователя на борческата групировка СИК. Оттогава за него не се беше чуло нищо.

Източник: Уикенд, crimesbg.com