След взрива на Кримския мост криминалисти, военни, анализатори и конспиратори търсят трескаво отговор на въпроса „Кой спретна миниатентата?“

На практика подобна диверсия може да бъде организирана само от две тайни служби в Европа – британското разузнаване МИ6, ако е обучило украински диверсионно-партизански групи или наследникът на зловещия КГБ – Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), с цел да бъде втвърдена военната агресия.

Взривът разтърси моста броени часове след 70-я рожден ден на Владимир Путин. Експлозията събори част от пътното платно, стопи част от жп линия и причини пожар.
Москва обвини официално Киев за нападението и директно посочи с пръст шефа на военното украинско разузнаване – 34-годишният ген.-майор Кирило Буданов.
Още преди да се разсея димът от взрива, и България бе забъркана в случката с твърдението, че взривът е избухнал в български камион.

Първо, безспорно бе установено, че въпросният камион, който бе взривен, никога не е бил на територията на страната ни. Впоследствие увисна и версията за бомбата през Русе. 
В това обвинение западните анализатори видяха опит на Кремъл да анулира зърнената сделка.

Истината е, че всички улики водят към ФСБ, а грандиозен гаф я уличи в манипулация на разследването. Както вече стана ясно, показаната рентгенова снимка на камиона, е абсолютно фалшива и това може да бъде забелязано дори с просто око.
Според анализатори камионът-бомба изобщо не е минавал през скенера.

Времето за атаката е избрано перфектно – рано сутринта в събота, когато по моста минават основно контрабандисти, а смяната си затварят очите за претоварени камиони и забранени товари, заработвайки по 1 млн. рубли дневно от подкупи.

Отново според западни анализатори, ФСБ и Готвача на Путин – Евгений Пригожин правят опити да изядат генералите заради неуспеха на агресията срещу Украйна.
За никого не е тайна, че Пригожин набира и доброволци за войната от руските затвори. Руската върхушка търси виновни за поражението на фронта. ФСБ и собственикът на ЧВК водят кампания за уволнението на военното ръководство – министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб – Герасимов.

Старши експерт по взривни вещества на британската армия в оставка определи пред ВВС взрива на моста като „шедьовър на тайната диверсия“.
Според негови колеги целта не е била разрушаване на моста, а вдигането на пропагандна пушилка. 
Освен това 52-годишният шофьор на камиона Махир Юсубов е спрял да подремне точно преди моста, а към телефона му няма входящи обаждания. Освен това украинците се оплакаха, че част от сателитната система „Старлинк“ на Илон Мъск е спряла да работи. Това се случи в дните около взрива. На практика това означава, че в района е липсвала безжична навигация. 

Припомняме, че мостът бе издигнат от Русия преди шест години като символ на окупирания от тях Крим. Неслучайно го наричат Мостът на Путин, защото бе издигнат по негова инициатива. Оценява се на стойност 3 млрд. евро.
Източник: Уикенд  
 

Кой взриви Кримския мост?