Високопоставен източник от спецслужбите издава, че свободата на контрабандист №1 Никола Николов – Паскал, струва около 3 милиона.

Кралят на цигарите бе осветлен като кукловода зад схемите с цигари в поредната криминална драма, взела главите на шефката на Агенция „Митници” Петя Банкова, главния секретар на МВР Живко Коцев и двама бизнесмени с връзки във властта – Марин Димитров – Ярата и синът му Стефан Димитров. Но така и не бе открит, камо ли арестуван.

 

Според информация, която трябва да бъде потвърдена със специални разузнавателни средства, Паскал е предал три куфарчета с по 1 млн. лева, които заминали в три точно определени "посоки, за да се потуши жегата зад гърба му, а милиардите, изкарани от контрабанда на цигари, да са добре защитени от държавни попълзновения.

След паричния трансфер, станал в края на април, когато бившият главен секретар на МВР Живко Коцев получи обвинение за съучастничество към организираната престъпна група, резултатите са видими – вече никой не говори за Паскал, не тече бодряшка информация как разследването напредва, липсват данни по грандиозния корупционен скандал, забъркал дори коалицията ПП-ДБ, въобще да се работи.

Това безвремие си има цена – 3 милиона лева, коментира запознат. По думите му кралят на контрабандата все така се „укрива Гърция, където има одиозно имение, макар че и нашите, и техните специални служби да са наясно с точната локация.

 

Известният като Краля на цигарите Никола Николов – Паскал няма досие в МВР и никога не е бил обвиняван и съден. Затова и името му доскоро не беше познато на широката аудитория. Той е осветен през 2015 г., когато високопоставен източник от Агенция „Митници" призна, че Паскал е ощетил държавата с милиарди. Печалбата му била от контрабандно внесени цигари, дейност, с която безнаказано се занимавал през последните вече 35 години.

 

Експерти тогава коментират, че само за месец прекарвал през ГКПП „Капитан Андреево“ стока за около 130 млн. лв. От 17 тира месечно загубите за държавата от неплатени мита и ДДС били над 30 млн. лв., а митничарите милионери на пункта прибирали от всеки камион по 100 хил. лв.

 

Цялото му име е Никола Димитров Николов. Роден е на 8 май 1961 г. в Димитровград. Официалният му адрес е в Хасково, поне допреди 9 г. Слабостта му обаче била местност на 28 км от Кавала, където прекарвал по-голяма част от времето си. Имал и къща на втория ръкав на Халкидики, където напоследък ходел редовно. Притежавал и разкошно имение в Истанбул.

 

Николов бил агент на службите. Подписал декларация за сътрудничество още по времето на Държавна сигурност. „Работил” или за контраразузнаването, или по-малко вероятно – за икономическата полиция.

Поради контактите си останал в сянка. Понесъл само един сериозен удар.

През 1998 г. контраразузнаването, тогава ръководено от Атанас Атанасов, провежда операция, при която задържат три тира с контрабандни цигари, влезли от Гърция през ГКПП „Ново село“. В два склада в Хасково е открита още толкова нелегална стока, колкото в задържаните камиони.

 

Изобличени са трима митничари и петима високопоставени служители на контраразузнаването и полицията в Хасково, работили за Паскал. След този случай името му повече не се споменава.

Интересен е и фактът, че в акцията през 1998 г. са задържани десетина души, но контрабандистът не е сред тях, защото по това време бил в Гърция.

 

Казват, че Никола Николов е усвоил от старите комунистически служби как да не привлича внимание и това го отличавало от другия легендарен контрабандист Иван Тодоров – Доктора, с когото започнали съвместно, но се разделили в бизнеса още през 2001 г. Затова и Паскал предпочитал да играе далеч по-скромно, но сигурно.

 

„Контрабандата е пазар. Някой се опитва да измести друг, някой се опитва да се намести. Въпрос на политически връзки е, на полицейски чадъри, за да може да се овладеят някакви канали. Силата на Иван Тодоров – Доктора беше именно в транзитната контрабанда на цигари за чужбина. Той транзитираше повече със самолети, с карга и т.н. Аз мисля, че Паскал беше един по-локален играч“, коментира наскоро криминалният журналист Йово Николов.

 

За да не привлича внимание, през последните повече от 15 години Никола Николов живее близо до Кавала. Някои екзотични слухове дори сочат, че дълго време е живял в ТИР, превърнат в каравана край брега на Бяло море.

 

През 2021 г. обаче се връща у нас и дори регистрира единствена си фирма в България - „Н-6“ ЕООД, но с впечатляващ за родната практика капитал от 100 000 лева. За офис на дружеството наема цял етаж от голям столичен хотел до Борисовата градина. В началото на тази година обаче неочаквано затворил офиса и отново напуснал страната.

Източник: Уикенд, crimesbg.com