Българските ВВС прихванаха самолет и го приземиха

Малък самолет Чесна е нарушил правилата за въздухоплаване и бил принуден да се приземи от военната авиация. Инцидентът се случва в района на Свищов в късния следобед вчера.

Като на филм: Наши самолети преследват нарушител във въздуха

Наземни противовъздушни системи регистрират движение на самолет на около 600 метра надморска височина без излъчващ код транспондер, без полетен и план и навлизайки във временно забранена зона за граждански полети.

Вдигнати са под тревога дежурен изтребител, който излита в 17:53, успява за десет минути да достигне и прихване нарушителя и да установи визуален контакт с него.
Според процедурите в случая, те го насочват безопасно до най-близкото летище и го принуждават да се приземи там, след което изтребител блокира въздушното пространство до пристигане на наземните сили и задържане на екипажа на самолета.

През това време вторият изтребител от дежурната двойна е бил в готовност за излитане при нужда, заяви генерал Николай Русев, който командва авиобазата до Граф Игнатиево.

Говорителят на военното ведомство Митко Димитров заяви, че днес обществото ще бъде информирано кой е пилотът.

Случаят е много сходен с разигралият се скоро подобен инцидент, при който малък самолет наруши въздушното пространство на седем държави и успя да се приземи на малко летище около Търговище. Това предизвика много въпроси за готовността на системите за отбрана и пробойните в тях.

Източник: Пик