В Свиленград арестуваха полковник от запаса, който е издирван с червена бюлетина на Интерпол. Той е заподозрян в умишленото убийство на интелектуалеца Неджип Хаблемитоглу.

Арестуван е от полицията в Свиленград, като се очаква да бъде предаден на турските власти в най-скоро време. Задържаният Левент Гьокташ е полковник от запаса от въоръжените сили на Турция. Той е главен заподозрян за организирането и извършването на убийството на интелектуалеца, който е смъртоносно прострелян пред жилището си през далечната 2002-ра година.

Убийството до момента не е разкрито, като основно се подозират организацията ФЕТО и приближени на Фетхуллах Гюлен. Официалните власти в Турция обвиняват последния във военния преврат от 2016-та година, който се оказа неуспешен.

Съдът в Турция повдигна официално обвинение на арестувания полковник през изминалата година, когато освен за отговорен за убийството го смятат и за приближен на Фетхуллах Гюлен и член на ФЕТО. Съпричастността на Гьокташ бе потвърдена и от предполагаем бос на мафията Седат Пекер, който се намира в Дубай.

Убитият писател и интелектуалец е един от първите алармирали за опасността от действията на Фетхуллах Гюлен, тъй като според него под прикритието на религиозните норми се опитва да се домогне до изземване на ключови позиции във властта.

Източник: dir.bg

Изненада: Арестуваха полковник в Свиленград за убийство