Ефектни снимки в социалните мрежи успяват да уловят доста наивни летовници. На всичкото отгоре те плащат капаро, тъй като тарикатите настояват за това с аргумента, че искат да са сигурни в резервацията на клиентите си. Комуникацията става през телефон и чатове, а парите се превеждат в сметка в система за електронни плащания, вместо през банка.

 

В крайна сметка обаче потърпевшите пият една чаша студена вода, тъй като мошениците изтриват обявите, а телефоните не отговарят. Измамата с фалшиви обяви в социалните мрежи не е от вчера и въпреки това жертвите са доста. Всичките са дали капарото, за да резервират апартамент на морето.

 

Измамници ловят „шарани“ с луксозни морски апартаменти

Една от измамените туристки сподели за разочарованието си и разкри детайли как е била

 подхлъзната от мъж, който се представя с името Никола, разказва репортаж на Нова.

Първо попаднала на повече от атрактивна оферта за квартира в Поморие. Предлагал се луксозен двустаен апартамент с гледка към морето, 200 метра до централния плаж на Поморие. Дамата и приятелките й веднага откликнали, тъй като цената била повече от изгодна – 110 лева на вечер. Пишат на мъжа дал обявата във Фесбук, а той отговаря веднага, дава и телефон за контакт.

 

Измамникът настоял да платят 50% от цялата сума като капаро. Мъжът мотивирал превода на парите в система за електронни плащания с това, че апартаментът не е регистриран като туристически обект и не плаща данъци. Естествено, надъхва наивниците, че трябва да реагират много бързо, защото има много клиенти, а свободните дати бързо се изчерпвали.

 

Така летовниците превеждат над 400 лева. Прави им обаче впечатление, че в обявата има снимка на мъж на над 60 години, докато гласът от телефона е на много по-млад човек.

Това ги усъмнило, но той бил много убедителен и дори им предложил да изпратят човек да разгледа апартамента, разказват жените.

 

При обаждане за уточнение на подробности обаче телефонът не отговаря, чатът мистериозно е изчезнал, а профилът е изтрит. Тогава хората разбират, че са попаднали на фалшива обява. В крайна сметка се оказва, че снимките на имотите, които тарикатите рекламират, са взети от агенции, които са обявили въпросните апартаменти за продажба.

Подведените туристи разбират и че над 20 човека са измамени като тях.

 

„Не сме единствените шарани – явно са прецакани и други наивници”, огорчени са хората, тъй като хем са си платили почивката, хем такава няма да има. Повечето летовници са платили по няколкостотин лева на измамника.

Оказва се, че въпросният тарикат зарибява с други оферти през други профили, като схемите и

 сценарият са едни и същи.

 

При сигнал в полицията става ясно, че униформените познават много добре схемаджиите, които и миналото лято прецакаха десетки туристи. „Това е класическа измама. Разчитат на наивността на клиентите”, обясняват от отдел „Киберпрестъпност”. Специалистите обясняват, че често в се използват компрометирани профили, измамниците разчитат на спонтанните и необмислени решения на наивници, които са подмамени от изключително ниска цена. Така печелят по няколко хиляди от квартирите фантоми.

 

Съветите, които дават експертите, са преди да резервирате даден апартамент на морето, да проверите добре офертата. Ако цената е твърде ниска и нереална за лукса, който ви се предлага, не бързайте да плащате. Ако ви искат капаро, също проверете по-обстойно офертата. Най-добрият вариант е да разчитате на препоръчани от ваши близки имоти за ваканция или на официалните сайтове за почивки.

Източник: Уикенд