Един от босовете на калабрийската мафия Ндрангета – Доминико Мартино е стартирал наскоро търговия с лекарства у нас.

 

Вместо да пласира сиропи за кашлица или хапчета срещу грип по аптеките, тукашната фирма на Мартино се е насочила към износ за Апенините, или поне това е официалната версия.

 

Италиански мафиот търгува с български лекарства

Запознати обаче разбиват на пух и прах тази версия и твърдят, че ежемесечните лекарствени пратки ще се използват за прикритие за трафик на дрога към Италия и допълват, че схемата е изпипана повече от добре.

Мартино и помощниците му се сдобили с машина за пакетиране на блистери с хапчета. По този начин ще изнасят дрогата под формата на таблетки, чиито опаковки приличат досущ на купените преди това от фирмата на мафиота лекарства. 

 

Щом легалната стока пристигне в специално наетия за целта склад, медикаментите се унищожават, а на тяхно място в камиона се товарят таблетки с кокаин, напъхани в кутии от невинни лекарства и заминават за Западна Европа. 

Запознати твърдят, че лекарствата ще се препродават неколкократно на кухи фирми посредници още преди да напуснат страната.

Така следите на мафиотската фирма се губят, а последният купувач поема експедицията.

 

По този начин по документи пратката е напълно редовна, опаковките са оригинални, а белите таблетки Парацетамол няма как да се различат визуално от кокаина, освен ако някой безкрайно любопитен митничар не си завре носа там, където не му е работата. Срещу добра почерпка и с помощта на влиятелни контакти този риск тук е неутрализиран успешно.

 

Покрай операцията на италианските карабинери през 2014 г. се разбра, че пътят на част от дрогата е минавал и през България. За целта кланът Мартино имал тукашна фирма за износ на вино, заедно с нашенеца Здравко Иванов, който от своя страна работел за родения в Кнежа Атанас Ангелов, обявен от италианските медии за наследник на Евелин Банев – Брендо.

Криминалисти припомнят, че Брендо бе осъден у нас за препиране на наркопечалбите от каналите на Ангелов.

 

В публикация на Кориере дела Сера се твърдеше, че Ангелов е на много високо ниво в калабрийската Ндрангета. След задържането на Брендо именно той поел отговорността за трафика на стотици килограми кокаин по тукашното трасе, ставайки основен снабдител на клана Либри на братята Мартино.

Източник: Уикенд