Нелегален трафик на органи и незаконни трансплантации с участието на българска клиника разкриха властите в Израел, с помощта на Интерпол

Незаконен трафик на органи и канал за трансплантации бе разкрит от полицията в Израел, съобщава новинарският канал i24news.tv. Ченгетата са задействани по сигнал на разтревожени родители, чиято 18-годишна дъщеря в цветущо здраве изчезнала внезапно преди време. Със съдействието на Интерпол момичето е намерено в Турция, разбира се без бъбрек. Полицията в гр. Негев, действайки съвместно с турските власти са открили и приемника на органа - богата еврейка от САЩ. В схемата са замесени израелски граждани, като сред тях има лекари, но изваждането на органи е извършвано в трети страни – главно в Турция, България, Косово и страни от бившия Източен блок. Информацията на израелската прокуратура за българска следа в незаконния трафик на органи е тиражирана от БНР, но конкретни данни, в коя точно българска клиника са извършвани операциите липсва, пише БЛИЦ.  Твърди се, че хора с бели престилки са съдействали за оживения трафик към Израел на платежоспособни пациенти.  Мащабното разследване с участието на Интерпол продължава, уверяват представители на прокуратурата в Израел.

[caption id="attachment_406490" align="alignright" width="300"]Трафик на органи с българска следа в Израел Трафик на органи с българска следа в Израел[/caption]

След поредица от скандали  и смъртни случаи, еврейската държава инкриминира през 2008 г. платеното донорство. Търсенето на органи расте, забраната надува цените на черния пазар и нелегалният трафик процъфтява. Според израелското издание HAAREZ, полицията е по следите на основния заподозрян, жител на южния израелски град Беер Шева, за когото се смята, че е мозъкът на схемата. Това е бивш известен израелски футболист, разполагащ с широки връзки. Той е организирал  посредничеството между заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация на бъбрек и 18-20-годишни младежи, които срещу 20 000 шекела ($ 5 733) продавали своите органи. Реализираните печалби са били убийствени. Съобщава се, че за самата медицинска процедура заподозрените в схемата са получавали от пациент по 300 000 шекела , което се равнява на близо 86 хиляди долара.  Съпроводени с  фалшиви документи, органите са присаждани с чиста съвест от реномирани клиники в Израел, Турция и дори в България.

Все повече стават безследно изчезналите млади хора у нас  и това подхранва съмненията за убийства, с цел нелегален трафик на органи.