Интернет измамници с нова схема, вижте номерата им

"Ало" измамниците вече имат сериозна конкуренция от интернет измамници. Неизвестни лица действат из сайтовете за обяви и подлъгват граждани, че са сирийски бежанци, които имат нужда от помощ. Наш читател ни изпрати сигнал и копие от писмо, в което интернет измамници се опитват да го въвлекат в схемата. Могат да поискат парите ви, личните ви данни, или достъп до банковите ви сметки. Схемата е проста. Неизвестно лице се свърза с вас с питане за офертата ви. Предлага ви да му пишете до електронната му поща с повече информация, за това, което предлагате. Следва доста дълъг и обширен мейл с информация, че той/тя е жертва на войната в Сирия, репресиран/а от режима на Башар Асад и е загубил близки там. Естествено има и парична уловка. Новите интернет измамници твърдят, че са скрили пари сред руини в Сирия – в тайни палатки в бежанските лагери, в някоя дупка там, или другаде. Сумите могат да варират от 5000 долара или евро, до 50 милиона. Измамникът/измамничката предлага сделка – вие получавате 20% от сумата, ако се съгласите да им предадете банковата си сметка, за да ги трансферират. И това е само началото. Следва искане на лични данни – ЕГН, телефонен номер, адрес, номер на банкова сметка и други данни, включително и паспортни. Лицата обясняват, че не могат да се свържат с вас по телефона, затова използват електронна поща. В случай, че се излъжете и предоставите лични данни по схемата, обикновено се иска от вас да преведете определена сума пари, за да се види, че наистина можете да преведете пари безпрепятствено, или се използват личните ви данни за лично облагодетелстване – включително финансови измами и злоупотреби от ваше име.

Как да ги познаете?

1. Те не използват имена за профилите си в сайтовете за обяви. Само номера. Може да са написали писмото си на английски или на лош български, използвайки Гугъл преводач. 2. Държат кореспонденцията да се извършва през електронна поща, като използват популярни, но не особено контролирани пощенски клиенти – hotmail например. 3. Представят история, според която са загубили свои близки в Сирия, а преди са имали успешен бизнес, или кариера. Злоупотребата с нещастието на пострадали сирийски граждани, е най-добрата измама за тях. 4. Използват имена на сирийски граждани, за да не се усъмните. 5. Предлагат огромни суми за превод – 50 000 000 долара и дори повече. Имат изградени истории, че са били богати, но са репресирани от режима. 6. Не вярват на банките, затова не могли да внесат парите си в банка. Но нямат проблем да ви подлъжат да предоставите личната си банкова сметка, за да трансферират парите по нея. 7. Искат да направите малък превод по някоя сметка, за да видят, че наистина може да преведете сума безпрепятствено. Какво са 100 или 1000 евро, при положение, че ще получите милиони? 8. След като извършат измамата си изчезват безследно, а проследяването им е изключително трудно. Същите могат да направят всичко възможно, преструвайки се на заинтересовани от обявата ви, да извлекат колкото се може повече информация за вас или дейностите ви.

Затова внимавайте.

И все пак, ако получите съмнително съобщение в сайт за обяви, не му отговаряйте. Или изискайте кореспонденцията да се води в сайта, тъй като така е по-малко вероятно личната ви поща да пострада от опасен вирус, или да бъдат откраднати личните ви данни от нея. [caption id="attachment_520960" align="aligncenter" width="300"]Интернет измамници с нова схема, крадат пари чрез сайтове за обяви Интернет измамници с нова схема, крадат пари чрез сайтове за обяви[/caption] Предоставяйте колкото се може по-малко информация за себе си. Може да се окажат клиенти за обява за имоти, купувачи на автомобили и дори потенциален купувач на старите ви мебели. [caption id="attachment_520964" align="aligncenter" width="300"]Ето как интернет измамници използват сайтовете за обяви в първия етап от схемата си Ето как интернет измамници използват сайтовете за обяви в първия етап от схемата си[/caption] Практиката е новите интернет измамници да манипулират частни лица. В случай, че попаднете на такъв интернет измамник, или подайте сигнал в полицията, или пуснете копие от писмото с името и мейл адреса на измамника в социалните мрежи. Така ще защитите не само себе си, но и други потенциални жертви. [caption id="attachment_520961" align="aligncenter" width="300"]И се опитват да ви заблудят по електронната поща И се опитват да ви заблудят по електронната поща[/caption]