Имотни измамници, които остават ненаказани вече три години, са задвижили менте схема за събиране на дарения в помощ на пенсионери, подобно на скандално известната „Хелп Карма“.

 

Фондация „За теб и мен“ вече е натрупала десетки хиляди левове, но за подпомагане на нуждаещи се старци не се е чуло, твърдят запознати. Парите от своя страна изобщо не са отчетени като приход, което позволява на тарикатите да ги харчат преспокойно.

 

Имотни измамници крадат луди пари в схема като „Хелп  Карма“

Създател на въпросната фондация е състезателят по самбо Мирослав Дребелиев. В началото на 2020 г. той бе арестуван при акция на ГДБОП срещу група за имотни измами.

Заедно с него на топло са прибрани брат му Пламен, вуйчо им Андрй Билярски, който е и тартор на бандата, полицаят Атанас Костов и служителката на обреден дом Миглена Стоянова.

 

Според разследващите групата Билярски и братята Дребелиеви действат от 2015 г. през което време е успяла да заграби апартаменти и спестявания на поне 15 починали самотно живеещи възрастни хора. Полицейският инспектор Атанас Костов бил този, който им подавал информация за тях, ровейки в информационните системи на МВР.

 

Миглена Стоянова получавала данните и променяла имената на наследниците в регистрите на Столична община. Като роднини на старците вписвала наети от Билярски клошари. Веднага, щом получили наследството, маргиналите продавали имотите на посочените им от бандата подставени лица. Сред купувачите е и приятелката на Мирослав Дребелиев – Петя, с вид на треторазрядна чалга певачка.

 

Имотни измамници крадат луди пари в схема като „Хелп  Карма“ - Снимка 2

Така тя се сдобива с огромен апартамент в столичния кв. „Изток“, собственост на починалата самотноживееща Рашел Гешева. Петя моментално препродава жилището и двамата с Мирослав профукват стотиците хиляди левове от сделката за екскурзии и скъпи дрехи.  

Тя обаче очевидно не се е стреснала от ареста на гаджето й за участие в ОПГ и девойката до ден днешен се води управител на измамната фондация.

Така и не става ясно дали самата тя участва в аферите с даренията, но като управител на фондацията носи пряка отговорност за злоупотребите, отбелязват криминалисти.

 

Друг е въпросът дали ченгета и прокурори ще реагират на сигналите за измамнически дарения. Три години след разбиването на бандата, все още не се е чуло някой от тях да е осъден. Мирослав и Пламен често публикуват в социалните мрежи снимки от гуляи в изискани заведения и обиколки из чужбина. Преобладаващата част от заграбените от тях апартаменти отдавна са препродадени, а с парите таткото Антон се сдобива с огромна къща в Испания. В същото време не се е чуло някой от бандата да се захване със старата схема.

 

Очевидно липсата на лесни пари е накарала Мирослав Дребелиев да измисли нова измамна схема.

За разлика от „Хелп Карма“, които набират пари по банков път, фондацията на Дребелиев разчита на пари в брой. По този начин не се налага каквато и да било част от събраните пари да се отчита пред властите.

В десетки квартални магазинчета в София има поставени кутии на фондацията за дарения. В ролята на агенти на „добротворците“ влизат младежи, които са наети с обещанието, че ще получат 1/3 от събраните пари.

 

Оферти за дарения се отправят от техни агенти към минувачи по улицата. Агентите са най-активни при масови събирания в София.

Колкото и странно да звучи, въпреки множеството измами и днес има немалко хора, готови да дадат пари на улицата само срещу голи обещания.

Източник: Уикенд, crimesbg.com