Макар да е сред маститите босове, Красимир Пешев - Мраморския не беше сред закопчаните в полицейската акция “Джамбазите”. В нея бяха прибрани на топло Светослав Петков – Лъвицата, Георги Воденичаров – Кико, Илиян Бабичката, Николай Сакалиев – Каската, Иван Ценов - Турчина, Иван Янински – Шумахера и други оборотни автокрадци, като повечето към днешна дата са на свобода.

 

Според запознати акцията на МВР и Прокуратурата е свързана с два откраднати джипа “Рейндж Роувър”, собственост на ДАНС, които са били задигнати през м. февруари в рамките на 3 дни от неизвестни лица. Возилата са били свити посредством т.нар. кейлес устройство, познато като “Куфар”. Чрез него апашите установили, сканирали и препратили сигнала на джиповете, ползвани от високопоставени служители на ДАНС.

 

Има ли полицейски чадър над Краси Мраморски - бос номер едно на автомафията?

С откриването на джиповете се заели десетки служители на МВР, но въпреки натиска над най-изявените автоапаши в столицата, колите така и не били открити, ето защо била разпоредена полицейската акция “Джамбазите”, категорични са източници от ъндърграунда.

 

Повечето автокрадци, озовали се зад решетките, признават под сурдинка, че са посочени от Красимир Пешев – Мраморския като евентуални автори на кражбите на дансаджийските джипове. Основният заподозрян е Светослав Петков - Лъвицата, който притежава техника за отключване и запалване на “Рейндж Ровър”. Лъвицата обаче не краде лично скъпи возила от поне 2 години. Знае се, че той отдава техниката си под аренда на други апаши от кв. “Младост” в София. Смята се, че джиповете на ДАНС вече са изнесени към Русия.

 

Що се отнася до незасегнатия от акцията Краси Мраморския, то той ръководи най-оборотния синдикат на автокрадци и разполага с технически устройства на обща стойност над 1 млн.лв. Твърди се, че бандата на Краси Мраморския е единствената в България, която краде багери и тежка механизирана техника, а миналата есен похитила и две селскостопански машини на обща стойност 800 000 лв., които били разфасовани и продадени на части в Румъния. Групата на Красимир Пешев стои и зад обирите на хиляди луксозни лимузини, джипове и спортни коли. “Хората на Мраморския вдигат всяка седмица автомобили за над 1 млн. лв. След като бъдат подкарани, баровските возила се отправят към Радомир, като в някои случаи полицейски патрули от Перник ескортират апашите. Началникът на второ районно управление в Перник Николай Кирилов доказано е свързан с ескорта на откраднати лимузини”, разказва столичен автокрадец, пожелал да не споменаваме името му по обясними причини.

 

Задигнатите автомобили и камиони се укриват в Перник и Радомир от Гената Жабето, който е сочен от криминалисти като търговец номер едно на авточасти. В случаите, когато бандата на Краси Мраморския е получила поръчка от чужбина за кражба на конкретен модел скъп автомобил, рамата и шасито му се пренабиват в автоморгата на Жабето, който дори пребоядисва откраднатия модел. Впоследствие колата се кара към Варна и се предоставя на друг апаш - Пламен Косара, който я пласира към Русия като кола-двойник. Мраморския работи и с друг майстор на коли-двойници – Бойса от Свиленград, който пласира част от откраднатите коли към Турция и арабския свят. Смята се, че дейността на бандата е закриляна от полицаи от Варна.

 

Красимир Пешев – Мраморския, дълги години беше част от структурата на покойния бандит Антон Петров - Хамстера. Мраморския беше разследван като част от бандата за отвличане на богаташи “Наглите” заради съмнения, че е осигурявал коли, които са били използвани от Прокопи Културиста и хората му за отвличане на баровци. Красимир Пешев обаче така и не попадна сред обвиняемите.

 

Той нашумя в края на 2017 г.  когато беше обявен за издирване за серия от кражби, заедно с люлинските обирджии Стоян Янакиев - Дългия и Николай Илиев - Понти. Тогава триото беше спипано в момент на въоръжен обир на метална каса в офис в жк “Люлин”. Дългия и Понти бяха арестувани, но Красимир Мраморския успя да се измъкне от полицейската клопка, помитайки един от полицаите с крадено БМВ, използвано за въоръжен грабеж в офис помещение в “Люлин”. Красимир Пешев бе обявен за общонационално издирване преди да се предаде сам в полицията няколко седмици след неуспешния обир. Делото срещу Мраморския, Дългия и Понти още не е приключило дори на първа инстанция в съда.

 

Красимир Пешев – Мраморския е подозиран за някои от най-дръзките обири, случили се през последните 3-4 години. Съществуват съмнения, че той е организатора на обира за 5 млн.лв. над инкасо автомобила в столичния “Ринг Мол” в края на ноември 2022 г. Според информация, дошла по линия на ъндърграунда, Мраморския от години поддържа близко приятелство с човек от гръцкия мениджърски екип на “Ринг Мол”, и получава от него информация за крепни обири и кражби на автомобили. В подземния паркинг на “Ринг Мол” буквално всяка седмица се краде поне по една лимузина. Твърди се, че една от причините Красимир Пешев - Мраморския да не бъде притесняван от органите на реда през последните 2-3 години е, че той работи с българските застрахователни компании и издирва застрахованите при тях возила и посяга само на лимузини, застраховани в чужди дружества, действащи у нас.