Сериозно напрежение е превзело столичния ъндърграунд след убийството на лихварския бос Паруш Парушев – Паро Боксьора. Притеснението е свързано с това кой ще наследи бизнеса му с бързи кредити. През последните дни три кримигрупировки са предявили претенции към лихварския тефтер и офисите за бързи кредити в крайните столични квартали, ръководени доскоро от застреляния 48-годишен бандит.

 

Паро Боксьора беше ликвидиран с три куршума посред бял ден на 4 юли в разразила се улична престрелка между лихвари пред блок №З в софийския квартал „Модерно предградие“, след като въоръжен, маскиран и придружаван от двама силоваци атакува офиса на конкурента си Александър Станоев – Сашо Полицая. В кървавата схватка тежко ранен с две прострелни рани в корема и в крака във ВМА беше откаран професионалният бияч и бодигард на Паруш – Абдула Арабие, куршум уцели в крака и Велизар Станоев, синът на Сашо Полицая.

 

Разследването на лихварската касапница е установило, че 22-годишният Велизар, а не баща му, е убил Паро Боксьора.

Първоначално арестуван и обвинен за разстрела на Паруш Парушев беше бившият служител на МВР Александър Станоев, който заедно със сина си Велизар управлява новооткрития офис за бързи кредити в квартал „Модерно предградие“ „Флаш“.

 

Оказва се, че за да покрие пред закона 22-годишния си син, Сашо Полицая е излъгал криминалистите, че той е стрелял по Паро Боксьора. Предполага се, че бившият служител на МВР лично е изтрил и записите от охранителната камера. Лъжата на Сашо Полицая лъснала, след като наследникът му Велизар, а и други двама замесени в екшъна, разказали какво точно се е случило във фаталния ранен следобед на 4 юли.

 

Към 14,30 ч. в офиса за бързо кредитиране „Флаш“, помещаващ се на партера на панелен блок, нахлули трима маскирани и въоръжени мъже. Завързала се свирепа юмручна схватка, като Паро Боксьора налагал с метален бокс по главата Сашо Полицая, а бодигардът му Абдула налетял на Велизар. Наследникът на Сашо Полицая успял да извади пистолет и да открие стрелба, като първо прострелял два пъти ММА боеца Абдула Арабие, а след това открил огън почти от упор срещу Паро Боксьора, който е инкасирал три куршума – един в главата и два в гърдите.

Все още се изяснява коя от двете групи първа е започнала да стреля, като бившият полицай Александър Станоев и синът му твърдят, че са стреляли в условията на неизбежна самоотбрана, след като куршум ранил в крака Велизар. Мутрите, придружили Паруш Парушев в последната наказателна акция в живота му, настояват, че Сашо Полицая и синът му са започнали да стрелят в разгара на ожесточен спор и взаимна размяна на удари, но без употребата на огнестрелни оръжия.

 

И докато криминалистите все още сглобяват парчетата от пъзела, за да прецизират обвинителния акт за убийството на Паруш Парушев, то мнозина вещаят избухването на улична война заради лихварския тефтер на застреляния сенчест бос.

Твърди се, че Валерия, вдовицата на Паро Боксьора, вече е потърсила закрила от силоваци на Антон Петров – Хамстера, който е кръстник на малкия син на Паруш. Според мълвата в ъндърграунда всичките заложни къщи и офиси за бързи кредити в крайните софийски квартали „Люлин“, „Надежда“, „Обеля“, „Модерно предградие“ и „Левски“ ще преминат под контрола на Цеко Баретата, дългогодишна дясна ръка на

застреляния мафиотски бос Алексей Петров и наследник на Хамстера в сферата на уличното правосъдие.

 

Твърди се, че Цеко Баретата вече е посочил като предводител на наказателна бригада за силово събиране на дългове от длъжници на Паро Боксьора страховития Валентин Янев – Вальо Бореца, придобил кървава популярност като високопоставен член на бандата за отвличания „Наглите“.

 

Вальо Бореца е на свобода повече от 3 години, след като лежа дълго в тъмницата за неуспешното покушение срещу Мартин Първанов – Лудия.

Бореца обаче не беше осъден за серията от отвличания на богаташи, макар в съдебния процес да бяха предоставени доказателства, че той е участвал в похищението на наркобоса Васил Маникатов. Бореца не беше съден и за убийствата на люлинския касоразбивач Йордан Цонков – Джиджи и сводника Кочо Михайлов, както и за отвличането и последвалото предполагаемо убийство на криптотърговеца Александър Алтънбашев, безследно изчезнал през пролетта на 2022 г.

 

Претенции да наследи клиентите и бизнеса с бързи кредити на Паруш Парушев е предявил и популярен люлински бандит и съдържател на верига от заложни къщи, арестуван заедно с Весо Брадата през лятото на 2020 г. за незаконна лихварска дейност и силово събиране на дългове. Твърди се, че приближен до босовете на групировката СИК братя Маргини също е пожелал да наследи лицензите за бързо кредитиране, използвани от застреляния Паруш Парушев.

 

Актуална мълва в софийския ъндърграунд гласи, че Валерия, вдовицата на Паро Боксьора, в била заплашена дни след погребението му, че ако не сдаде доброволно офисите за бързи кредити, ще пострада сериозно. Жената на Боксьора вече е брала негативи покрай сенчестия бизнес на мъжа си. През пролетта на 2020 г. Валерия беше нападната в центъра на София от двама маскирани и въоръжени с железни тръби мъже, които й нанесоха тежък побой и й отмъкнаха дамската чанта с 20 000 лева в нея.

 

Запознати твърдят, че интерес за кримиструктурите представляват не толкова офисите за бързи кредити на Паро Боксьора, колкото събиранията на вземанията му и огромния списък от клиенти, заложили свое недвижимо имущество. Смята се, че Пай Боксьора е раздал кредит за над 2 милиона лева и че при него са ипотекирани десетки апартаменти и парцели.

 

Богатият ром бе погребан в събота на частна церемония. На погребението са присъствали около 100 човека.

Източник: Уикенд, crimesbg.com