Били част от машината на „Клан дел Голфо“

Двама от арестуваните при спецакцията срещу наркоразпространението се оказаха хора на застреляния преди време Васил Арарски, по-известен като Райко Кръвта.

Припомняме, че сред задържаните в Италия бе и 54-годишният Божидар Борисов – Дедо Боже от Перник.

Твърди се, че арестувания в Перник 50-годишен бандит с обемисто криминално досие пък е бил част от най-близкото обкръжение на Райко Кръвта. Арестуваният е участвал в трафика на кокаин под шапката на колумбийската мафия. На този етап не е известно името на втория закопчан.

Хора на Райко Кръвта лъснаха сред арестуваните за наркоразпространение

Двамата българи бяха задържани при международната полицейска операция срещу трафика на кокаин от Южна Америка към Европа. Той се ръководи от могъщия колумбийски картел „Клан дел Голфо“. Полицейското разследване се води от Италия.

До този момент са били арестувани 38 трафиканти на дрога в общо шест европейски страни. От прокуратурата в Триест обаче издават, че в следващите дни ще има още шумни арести.

Антимафиотите разкриват, че Дедо Боже е трябвало да лети от София до Рим, където имал важна среща с представители на италианския мафиотски клан „Ндрангета“.

От спецслужбите издават, че покрай настъпилия хаос в „Клан дел Голфо“, след като задържали лидера Отониел, са получили възможността да внедрят няколко агенти под прикритие в картела. Те симулирали, че управляват логистичната част на кокаиновия трафик.

Представител на италианското правосъдие разкрива, че именно по този начин успели да проследят 19 поредни доставки, достигайки до много важни посредници и голям брой трафиканти.

Смята се, че в трафика на колумбийски кокаин към Европа има и още замесени българи. Нашенците са действали основно в Испания.

Сред имената на нашенци, партниращи си с „Клан дел Голфо“ се отличават това на Николай Куркучев от Поморие. Испанските власти го издирват от няколко години заради трафик на дрога. Преди броени дни той бе обявен за един от най-издирваните и опасни престъпници в Испания от „Гуардия Сивил“.

Официално Куркучев се води в неизвестност от три години. Тогава той бе уличен като инициатор на кокаинов канал от Колумбия към Испания, скрит зад търговска дейност. Испанските власти смятат, че той ръководи собствена банда, състояща се от българи. Те са натоварени със задачата да транспортират и продават кокаин във Валенсия, Марбея, Малага и Севиля. Предполага се, че се укрива в Колумбия, откъдето ръководи наркодоставките към България, Румъния и Испания.

Източник: Уикенд