Екстрадираната в Щатите Ирина Дилкинска заради участие в създадената от Ружа Игнатова пирамида „Уанкойн“, е милионерската наследница.

 

Баща й Андрей Тенев, макар и не много известен публично, е един от най-състоятелните българи. Първите си стъпки в бизнеса прави като управител на създадената от Сашо Дончев компания „Овергаз“

 

Дъщеря на топ приватизатор е екстрадираната в САЩ адвокатка на Ружа Игнатова

 

Тенев влиза в ръководството по времето, когато съдружници на Дончев стават групировката „Мултигруп“ и вездесъщата „Газпром“. Именно с финансирането от руския газов монополист и от Илия Павлов, Дончев успява да налее стотици милиони в битовата газификация на половин България. Дотогава той по собствените си признания е „просто човек с идеи, на когото му липсват средства, за да ги реализира“. С руска помощ пари се намират, но московските другари естествено слагат и свои хора да надзирават управлението на „Овергаз“. Твърди се, че сред тях е и бащата на Ирина Дилкинска.

 

Малко по-късно Андрей Тенев се включва и в масовата приватизация. Заедно със Сашо Дончев те са основатели на приватизационния фонд „Наш дом“. Събраните десетки хиляди левове от граждани, биват вложени в покупката на оранжерии и консервни фабрики в цялата страна, акции в други предприятия и земеделски земи. Впоследствие, както става и с останалите фондове, хилядите дребни инвеститори са елиминирани с най-различни врътки, все в рамките на закона.

 

Дъщеря на топ приватизатор е екстрадираната в САЩ адвокатка на Ружа Игнатова - Снимка 2

Така в началото на века контролът върху фонда се поема от компании, гравитиращи около Сашо Дончев, който по това време вече е влязъл в ролята на несменяемия посредник между „Газпром“ и „Булгаргаз“, трупайки печалби от комисионерство при доставките на синьо гориво, разбира се напълно незаконно.

 

Очевидно бизнесът идва в повече на газовия бос и през 2003 г., той продава фонда, преименуван на „Наш дом България холдинг“ на дясната си ръка Андрей Тенев. Както си му е редът управлението на холдинга моментално е поето от семейството на новия собственик. Сред новоназначените шефове е и щерката на Тенев – Ирина. Младата дама, която е дипломиран юрист, заема различни постове в консервната империя на баща си. твърди се, че родителят й мултимилионер не я лишава от нищо. Така Ирина Тенева се нанася в баровски апартамент на метри от Руския културно-информационен център на пъпа на София, харчи с лека ръка огромни суми за купони, скъпи коли и пътешествия, спомнят си нейни познати от онези години.

 

Луксозният живот осигурен от родителите й обаче не е достатъчен за амбициозната брюнетка. В търсене на още слава и богатство през 2014 г., тя се присъединява към създадената от Ружа Игнатова компания „Уанкойн“. С обещания за финансова революция и огромни печалби, Игнатова и Ирина Дишлкинска и куп международни измамници, успяват да убедят десетки хиляди наивници от цял свят да инвестират спестяванията си в покупка на митичната криптовалута. Печалби разбира се няма, а „Уанкойн“ се оказва поредната финансова пирамида, но работеща в дигиталната ера.

 

Дъщеря на топ приватизатор е екстрадираната в САЩ адвокатка на Ружа Игнатова - Снимка 3

Емил Хърсев

За момента е доказано, че Ружа Игнатова и помощниците й са откраднали над 4 млрд. долара, но разследващите твърдят, че сумата е многократно по-висока. Това превръща схемата в №1 за всички времена в световен мащаб. Събраните от Игнатова милиарди долари са вложени в луксозни коли, яхти, имоти, картини, рокли, бижута и банкови сметки в офшорни зони.

 

Малко преди спукването на балона, фараонката изчезва безследно. За последно тя е видяна да се качва на полет от София за Атина. Има версии, че Игнатова е била убита от родни мафиоти, които са прибрали откраднатите от нея пари, а трупът й е нарязан на ситни парчета и изхвърлен в морето, за да бъде изяден от хищните риби. Така или иначе доказателства за това няма, а Игнатова и до днес се води безследно изчезнала. От края на 2017 г. тя и заграбените милиарди се издирват от ФБР, Интерпол и полицейски служби в половината свят.

 

За да бъдат похарчени откраднатите пари от пирамидата на Ружа Игнатова, трябва първо да бъдат легализирани. Ключова роля в схемите за препирането на милиардите има дясната ръка на фараонката – Ирина Тенева, която след скорошен брак сменя фамилията си на Дилкинска. Тя бива включена в печатницата още през 2015 г., когато „Уонкойн“ е на върха на славата си и милиони наивници инвестират спестяванията си в измислената от Ружа Игнатова криптовалута.

 

Освен, че ръководи юридическия отдел на Игнатова, Дилкинска използва фирмата си „Би Енд Ен Консулт“, за да препира парите. В компанията няма назначен на работа нито един човек, което не пречи през 2015 и 2016 г., тя да обяви пред НАП колосалните 200 млн. евро приходи от консултантски услуги и продажба на софтуер. Твърди се, че по това време Ружа Игнатова е покровителствана от хора на ключови позиции във властта. С тяхна помощ интересът на данъчните към мистериозната дейност на „Би Енд Ен Консулт“ е пресечен своевременно.

 

През следващите две години Дилкинска разширява перачницата. Заедно с американския адвокат Марк Скот и брата на Ружа Игнатова – Константин, създават няколко фиктивни инвестиционни фонда на Каймановите острови, към които потеглят още 400 млн. долара, ограбени от инвеститори в пирамидата „Уанкойн“.

 

След изчезването на Ружа Игнатова щатските власти постепенно започват да разкриват следите на откраднатите милиарди и разплитат схемите, в които участва Дилкинска. Първи в лапите на ФБР попада адвокат Марк Скот, който е арестуван в края на 2018 г. Научавайки за задържането му, Дилкинска пише на Константин Игнатов с молба за помощ. В опит да заличи следите си, тя започва панически да унищожава документи и дори продава фирмата си, през която е изпирала милионите на подставено лице. Явно все пак фараонската помощничка успява да си осигури услугите на митичните „мега адвокати“.

 

След издадена заповед за арест от САЩ, Дилкинска е задържана у нас през юни 2021 г., но защитниците й успяват да забавят делото за екстрадицията й цели 2 години. Окончателното решение е взето от съда едва в началото на март тази година. На 20 март, дни след рождения си ден, милионерската щерка е изпратена в Щатите, където я чака дело за участие в престъпна група за измама и пране на пари, ръководена от Ружа Игнатова, а наказанието е до 40 години затвор.

 

Междувременно запознати издават, че в най-скоро време с обвинение може да се сдобие и прочутия финансист Емил Хърсев, тъй като през неговата консултантска фирма бяха придобивани голяма част от имотите на Ружа Игнатова на пъпа на София, които набързо сменяха собственика си след мистериозното изчезване на фараонката.

Източник: Уикенд, crimesbg.com