Проверката е назначена заради срещата на Росен Плевнелиев с шефа на EVN

Към днешна дата държавният глава Росен Плевнелиев е подложен на обстойна проверка по подозрения за държавна измяна.

По-рано днес обвинител номер едно на Република България – Сотир Цацаров уточни, че няма политически мотиви в действията на прокурора, възложил проверката на Росен Плевнелиев. Цацаров подчерта, че проверката за държавна измяна на Росен Плевнелиев е образувана заради проведената във Виена среща с директора на EVN Щефан Шишковиц. Думите на обвинител номер едно, изречени по време на днешната прескоференция бяха предадени от bTV.

[caption id="attachment_410675" align="alignright" width="300"]Проверката е назначена заради срещата на Росен Плевнелиев с шефа на EVN Проверката е назначена заради срещата на Росен Плевнелиев с шефа на EVN[/caption]

Сотир Цацаров обаче категорично отказа да назове името на прокурора, възложил на ДАНС да извърши проверка на президента Росен Плевнелиев за държавна измяна. Предстои среща с държавния глава, както и с директора на Софийска градска прокуратура. Сотир Цацаров уточни, че прокурорът е разпоредил проверката до ДАНС като е дал и конкретни указания за извършването й. На свой ред от Държавната агенция по национална сигурност са изпратили писмо до президентската администрация, в което са поставили конкретни въпроси.

Главният прокурор посочи, че питанията надхвърлят сериозно указанията, дадени от прокурора назначил проверката. Цацаров твърди, че на 15 май е бил сигнализиран от президентската администрация за случилото се. Припомняме, че на 16 март от Върховната касационна прокуратура обявиха, че е прекратена проверката на държавния глава Росен Плевнелиев, като се аргументираха с това, че той не може да бъде разследван под никаква форма.

Обвинител номер едно на страната отрече да вижда някакви политически мотиви в цялото това разследване. Според него прокурорът, възложил на ДАНС да извърши проверката на Росен Плевнелиев за държавна измяна, е обвинен напразно в непрофесионално поведение, пише pik.bg. Дали подозренията на прокурора ще се оправдаят след проверката на ДАНС или ще се окаже поредният кьорфишек, целящ да пренасочи вниманието на обществото към несъществени истории, предстои да разберем.

Не се изключва и вероятността тази проверка просто да е поредният предизборен трик на управляващите, целящ да нанесе удар по ГЕРБ.