В последно време все по-често може да забележите малки циганета по столичния бул. „Г. М. Димитров“, които причакват автомобилите и с отработено движение на нинджи мятат дървени пръчки по стъклата им. Това принуждава водачите да набият спирачка, което, както сами се досещате, създава опасност от верижна катастрофа, а и още по-лошо – да блъснат някое от тях.

 

При една от грозните случки, описани по-горе, пет деца на видима възраст около 10 години, вместо да са на училище, дружно окупират кръстовището на булевардите „Драган Цанков“ и „Г.М. Димитров“. За части от минутата две от тях полягат на пешеходната пътека, докато свети червено за моторните превозни средства, други две хвърлят пръчки по колите, а момиче с розова шапка чука по прозорците, за да проси. Малолетната банда създава сериозни затруднения за движението, защото никой от шофьорите не се престрашава да тръгне, а разбеснелите се деца подскачат като скакалци от кола на кола.

 

„Подобно нещо не ми се беше случвало. Мислех, че такива неща стават в квартали като „Люлин“ и „Младост“, където от година има практика циганчета да изскачат на улицата, за да провокират шофьорите, и не дай боже някое от тях да пострада, родителите да получат едни лесни пари. Посред бял ден, някъде около 10 часа на 5 февруари бандата от непълнолетни рекетьори размаха тояги на оживено място, където има метростанция, минават много хора, наблизо е и Центърът по хематология, хвърчат линейки. Това кръстовище е известно и с множеството катастрофи.

 

И въпреки това се намери възрастен човек, който да организира тези малки бандити да подскачат като зайци, да просят и да чупят стъкла и огледала на колите.

 

На тревата близо до метростанцията беше поседнал мъж на около 40-50 лазарника. Той следеше какво правят малчуганите, но не предприемаше нищо, защото пиеше бира и пушеше.

Пешеходците пресичаха и се чудеха какво става. Нито един не посмя да направи забележка на малките. Водачите също не реагираха. За да се измъкнат от ситуацията, автомобилите буквално пълзяха. Други бяха „замръзнали“, защото циганчетата се държаха за гумите. Момиченцето сваляше плетената си розова шапка. Подскачаше от крак на крак и казваше: „Дай, бате! Дай, бате!“ Какво да му дам?! Аз съм просто шофьор, който предпочете да премине кръстовището и да спре на подходящо място, за да види какво ще се случи, защото за всеки е ясно, че децата няма как по своя воля да застанат на кръстовището и някой явно ги е подучил. Предполагам, че това е мъжът в тревата, който ги контролира от разстояние.

 

Миналата година подобни гаврошовци бяха плъзнали из цяла София. Спирали са ме на светофар пред НДК. Почват да мият стъклото, макар че го зацапват още повече. Не те питат искаш, или не искаш да се почисти, почват веднага. Като им дадеш левче, се махат. Случвало се е малолетни проститутки да предлагат телата си, да отварят вратите на автомобилите и да се качват, без да питат.

 

Сега изскочиха като вандали, с дебели тояги. Подхвърлят тояжките във въздуха, скачат, смеят се, блъскат се в стъклата, във вратите на колите. Хващат с ръце гумите. Лягат ще кажете, че това са стари номера, и ще бъдете прави, но нали уж вървим напред, нали уж се променяме?!

Защо столица, която претендира да е европейска, допуска деца да се скитат безпризорни по улиците и да бъдат принуждавани да просят? "Заприличали сме на Африка май!

 

Момиченцето си дърпа пуловера и показва пъпчето си, започва да танцува. Протяга ръка и подава шапката, за да пуснем по някое левче.

Умът ми не побира къде са родителите на хлапетата и знаят ли с какво се занимават децата им“, разказва слисан шофьор, като прави кръст с дясната си ръка, че се е отървал без драскотина, защото нито колата му е пострадала, нито е прегазил някое от децата рекетьори с тояга.

 

Само преди година циганетата вилнееха по този абсурден начин на околовръстното в „Люлин“, подкокоросвани от своите родители. В схемата вече са попаднали няколко шофьора, които са платили на родителите на уж блъснато дете, за да не викат полиция.

Обикновено водачът намалява на кръстовище, за да спре, защото свети червено. В този момент към него се притичва хлапе, което се блъска в колата. Пада и се преструва на умряло. Изневиделица изскачат негови роднини и почват жестока разправа с шофьора. Обясняват, че ще извикат полиция, ще го спукат от бой и ще го заровят някъде из Софийското равно поле, защото е причинил смърт или е ранил детето. Намирали се „шарани“, които плащали, без да се замислят дали наистина са ударили някого, просто за да нямат проблеми.

 

Тази схема нашите цигани я внесоха от Италия. Там са я изучили и наистина са изкарвали по 600-1000 евро от това, че умеят да се правят на умрели лисици на пътя Предварително се оглеждат за място, където няма камери. Предпочитат да се блъскат в коли, управлявани от жени или възрастни мъже, без други пътници вътре, за да няма свидетели на инцидента. Колата трябва да се движи бавно или със средна скорост. При удар имитират всичко – от смърт до тежки припадъци, епилепсия с пяна на устата, гърчове, дори повръщане, забелване на очи.

И докато майката ридае над уж пострадалото си чедо, бащата и родата започват рекет на шофьора. Проста схема, но доходоносна. Жалко че няма как да бъде спряна, макар че вече на доста места в столицата, пък и в големите градове, дори и в някои села, има камери и се записва всичко, което се случва. Вероятно ромите си плащат, за да не се гледат записите или да бъдат изтрити. Иначе нямаше как да са толкова нагли.

 

Случвало се е на варненско кръстовище деца да мятат павета, а на следващото кръстовище да притичват между колите, за да бъдат блъснати. На ромите не им дреме, че някой, без да иска, може да им счупи ръка, крак, да ги прегази.

Важното е да се вземат едни пари, нищо че ще се лежи по болници“, разказват още запознати с измамната схема, в чиято мрежа би могъл да попадне всеки един наивник.

Източник: Уикенд