МВР разследва бандити от близкото обкръжение на предсрочно излезлия от затвора наркотрафикант от Сандански Емил Първанов – Ембака. Предполага се, че са замесени в дръзкия въоръжен грабеж на инкасо автомобила в Благоевград.

 

Като преки извършители на обира сред заподозрените са популярният рецидивист Асен Китанов – Психото и пернишки джамбази от свитата на Валентин Кирилов – Вальо Пуйката.

 

Въоръженият дързък грабеж бе извършен в ранните сутрешни часове на миналата събота, когато трима маскирани и въоръжени мъже атакуваха двама охранители на инкасото, изнасящи чували с пари от касов център в района на площад „Македония“ в Благоевград.

При опита на един от гардовете да извади служебния си пистолет, за да спре грабителите, нападателите отвърнали със стрелба.

 

„Чуха се поне 10 изстрела, гърмеше се постоянно“, свидетелства мъж, живеещ в района около обира. Стреснати от неочаквания отпор, грабителите не успели да задигнат всички чували с пари. Оттеглили се само с два чувала, като според неофициална информация плячката на

 обирджиите е около 300 000 лв.

 

Ченгетата подозират членове на „Факирите“ от „Люлин“ за въоръжения грабеж в Благоевград

В престрелката бе ранен тежко 52-годишен охранител, който е бил прострелян в слабините. Лекарите от МБАЛ-Благоевград успяха да спасят живота му след серия от операции, но състоянието на пострадалия продължава да е тежко и все още съществува опасност за живота му.

 

Ден след обира полицията откри опожарено „Ауди“ близо до село Мало Бучино, което най-вероятно е било използвано от бандитите за обира. Возилото е било подпалено на пътя, който свързва Мало Бучино със Суходол. Според криминалистите колата е обгоряла до такава степен, че от нея не могат да бъдат извлечени отпечатъци и ДНК материали за проби.

 

Обирът в Благоевград е бил подготвян поне 2-3 месеца, като извършителите са очаквали да си тръгнат с плячка от над 2 млн. лв., убедени са ченгетата. От МВР проверяват охранителните камери в района за подозрителни лица, навъртали се около касовия център до пл. „Македония“ през последния месец.

 

Според столичен антимафиот, ангажиран с разследването, обирджиите не за първи път посягат на инкасо автомобил, а са членове на банда, специализирала се в подобни грабежи. През последните няколко години се наблюдава бум на инкасо обирите в България, а до този момент от МВР не са разкрили нито един крупен грабеж.

 

Постъпила оперативна информация в МВР гласи, че излезлият само преди няколко месеца от затвора Емил Първанов – Ембака за убийството с камък на охранителя на строителен обект на магистрала „Струма“ Николай Чивиев, е съпричастен към обира в Благоевград. Смята се, че Ембака е организирал кървавото нападение, съвместно с приближения до него гангстер Асен Китанов – Психото и с пернишки бандити от свитата на Валентин Кирилов – Вальо Пуйката. Неофициално се твърди, че Психото е бил засичан няколко пъти в района около въоръжения грабеж през последния месец.

 

45-годишният Асен Психото придоби кървава слава преди повече от десетилетие, след като беше арестуван като част от Бандата на Чуковете, налагала силов наркомонопол в София. През 2009 г. Психото беше осъден за опит за убийство на Васил Василев – Бай Васо, баща на убития пернишки наркобос Райко Кръвта. През лятото на 2006 г. наемен килър стреля с карабина по автомобила на Бай Васо край село Мещица и го рани в рамото, а впоследствие разследването установи, че стрелецът е бил Асен Китанов.

 

Асен Психото беше  разследван и за мафиотското убийство на Георги Вранчев – Вранчо който беше ликвидиран през април 2008 г. пред дома си в Сандански. Тогава криминалистите подозираха, че Вранчо е ликвидиран по поръчка на Емил Първанов – Ембака, поета и изпълнена от Китанов. Доказателства обаче така и не бяха събрани и Психото и Ембака се измъкнаха без обвинения.

 

„През последните няколко години, след като излезе от затвора, Асен Психото се е установил в района около Сандански и оттам върти криминалните си дела. Има постъпили данни, че той участва във въоръжени обири заедно с пернишки бандити, които навремето бяха част от групата за грабежи на Вальо Пуйката“, твърди столичен криминалист.

 

Самият Вальо Пуйката е вън от подозрения за въоръжения грабеж в Благоевград, тъй като в момента е под домашен арест. Преди по-малко от 2 месеца 46-годишният рецидивист беше арестуван от отряда „Кобра“ в София с крадена лимузина „Ауди“. Седмица след крупния обир в Благоевград ченгетата вече са съставили списък със заподозрени, анализирайки почерка на бандитите и съпоставяйки ги с постъпили оперативни данни. Сред заподозрените освен групата около Ембака и Асен Китанов – Психото, са и членовете на разбитата през 2010 г. при акция на МВР люлинска банда „Факирите“, но конкретни имена не се съобщават.

 

Акция „Факирите“ бе проведена по разпореждане на тогавашния МВР шеф Цветан Цветанов на 23 февруари 2010 г., когато бяха арестувани люлинските бандити Стоян Янакиев – Дългия, дясната му ръка Цветомир Василев – Синигера и още осем човека, сред които Енота, Пайко, Жоро Турчина и Сашо Беззъбия, някога работили съвместно с легендарния люлински касоразбивач Йордан Цонков – Джиджи, показно разстрелян през 2009 г. Според обвиненията оттогава учениците на касоразбивача Джиджи са участвали в серия въоръжени обири, както и кражби на луксозни автомобили, които впоследствие са били снабдявани с фалшиви документи и са били продавани зад граница. Делото срещу „Факирите“ обаче катастрофира в съда години по-късно, като почти всички обвиняеми бяха оправдани. През 2017 г. тарторът на „Факирите“ Стоян Дългия бе арестуван за нова серия въоръжени обири с Николай Илиев – Понти и гравитиращия около Валентин Янев – Бореца и рецидивист Красимир Пешев – Мраморския. И тримата обаче отдавна са на свобода, а делото още не е приключило.

 

„Има основателни причини да подозираме някои от членовете на „Факирите“ като извършители на обира“, признава столичен криминалист. Според думите му след обира в Благоевград под наблюдение от МВР са поставени над 15 бандити с досиета. Малцина обаче вярват, че полицията ще залови извършителите на въоръжения грабеж. Предполага се, че бандитите вече са съумели да обменят в полулегални чейнджбюра парите от обира и да се освободят от оръжието, с което беше прострелян охранител.

Източник: Уикенд, crimesbg.com