Божидар Димитров е получил анонимна заплаха за живота си заради обвиненията, че е бил платен агент на Бойко Борисов

Божидар Димитров е получил заплахи за живота си. Историкът призна, че е получил писмо, в което в прав текст му е било написано, че или трябва да се предаде и да отиде в затвора или да се прости с живота си. Гневното писмо е подписано от "пенсионери от Пловдив".

[caption id="attachment_348582" align="alignleft" width="300"]Божидар Димитров се бои за живота си Божидар Димитров се бои за живота си[/caption]

Божидар Димитров обаче приема заплахата напълно сериозно. Историкът неведнъж е получавал подобни закани като основна причина за тях е позицията му спрямо Македония и доста острите му изказвания по македонския въпрос. Заплахите за живота му този път обаче са заради обвиненията, че е бил платен агент на Бойко Борисов, а и не само.

Истината е, че писмото изтъква достоверни данни от миналото на Божидар Димитров, в това число и агентурното му минало като агент на Държавна сигурност от 1975 година. След това се напомня, че професорът е работил за Бойко Борисов по време на мандата му като кмет на София през 2001 година и накрая следва обвинение, че Божидар Димитров е бил агент и на МИ7 Лондон от 2005 година.

Анонимните податели изтъкват още недоволството си, че историкът нарочно преиначава някои исторически факти. Пред агенция Фокус Божидар Димитров призна, че писмото го е уплашило и се бои за живота си. От нерви започнах да пуша по две кутии цигари на ден, обяснява професорът, научиха от ПИК.