Битовата престъпност става все по-овладяна, коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев

Битовата престъпност бележи спад от цели 17%. Новината беше съобщена лично от министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за вестник "Труд". Според извадените от него статистики в началото на тази година са отбелязани 16 500 престъпления срещу над 20 хиляди за същия период през изминалата година. Йовчев гарантира, че въпросният спад в битовата престъпност не е моментен и МВР ще продължи да се грижи тя да намалява още повече.

За тази цел от министерството ще продължат със съответните мерки, една от които е представители на жандармерията да останат в малките населени места. Министърът е категоричен, че е необходимо да се повиши доверието в органите на реда и за тази цел е разработена специална програма. Това ще стане посредством въвеждането на контрол върху служителите на МВР.

"Дежурните ще бъдат контролирани. Така ще се знае дали има случай на връщане на хора, дали има подценяване на дадени оплаквания като маловажни и т.н.", обясни Йовчев. И допълни, че контролът над служителите на МВР ще се осъществява посредством микрофони и камери, които ще са извадени централно.

)