След нападението от бандата на циганина Светльо Младенов от софийския квартал „Ботунец“, младо момиче се разминава като по чудо със смъртта. След като един от тримата обирджии заплашва девойката да й пререже гърлото, тя се разминава като чудо само с порезна рана.

 

Очевидно инцидентът не прави впечатление на Младенов и бандата му и те продължават да атакуват самотни минувачи в тъмното. До нощта на 18 септември, когато Младенов е прострелян смъртоносно след гонка с ченгетата, а двамата му авери са арестувани. 

 

Запознати издават, че триото безчинства из столичните квартали повече от месец и половина. Полицаите разполагат с информация за извършени над 20 грабежа от въпросната банда. Жертвите им са предимно самотни жени, вървящи из тихи и неосветени улици.

 

Бандата на застреляния от полицай циганин Светльо вилняла месец и половина в София

След като удрят дамите с метална тръба по главата им отмъкват чантата и златните накити. Медици отбелязват, че като по чудо няма жертви и допълват, че при удар с твърд предмет по тила опасността да бъде спукан черепът е реална. След това идва и неизбежното увреждане на мозъка.

 

При едно от нападенията“ на триото мургави апаши фаталният край се косъм. Светльо Младенов, който според показанията на другарите му действа с тръбата, не преценява своя замах и вместо в тила удря издебнатото момиче в гърба. Девойката не губи самообладание, тръгва да бяга и крещи за помощ. Тримата бандити бързо я настигат и повалят на земята. Единият от нападателите вади нож и с вик: Млъквай, ма, тъпа путко, че щети прережа гърлото", опира острието в гърдите й.

 

През това време аверите му дърпат дамската й чанта. Изпадналата в истерия жена продължава яростно да се съпротивлява, а „за да я вразуми”, извергът с ножа я порязва по врата. След като жалбите от ограбени по еднотипен начин жени нарастват като лавина, ченгетата започват сериозно да издирват бандитите, които пък на свой ред се измъкват на два пъти от поставения им капан.

 

Бандата на застреляния от полицай циганин Светльо вилняла месец и половина в София - Снимка 2

Вместо да се стреснат, Светльо Младенов и двамата му другари стават още  по-самоуверени. Започват да нападат и самотно ходещи по улицата вечер мъже, които не изглеждат много яки. Все пак, за да се подсигурят бандитите действат доста по-брутално. Вместо само с удар в тила, нападнатият мъж е жестоко пребиван с метални тръби.

И така до ранните часове на 18 септември, когато късметът изоставя тримата обирджии. Всъщност полицейското разследване вече изясни, че Светльо и аверите му излизат на лов още привечер на предния ден. Първо задигат чантата на прибиращо се към дома си момиче. За да не оказва съпротива, я заплашват, че имат пистолет.

 

Час по-късно на тел. 112 постъпва сигнал за още едно нападение със същия почерк. Атакувани са две момичета на по 18 г. Едната девойка първо е ударена с тръба по главата. След това бандитите дори я душили, като дърпали слушалките на ученичката около врата й, разказват разследващите.

 

Бандата на застреляния от полицай циганин Светльо вилняла месец и половина в София - Снимка 3

Няколко полицейски патрула започват да обикалят района в опит да заловят издирваните от месец и половина обирджии. След разказа на последната жертва, че е заплашена с пистолет, униформените са изключително внимателни.

 

Около 2 часа сутринта на 18 септември се получава сигнал от охранител на търговски център на бул. „Черни връх”, че трима маскирани опитват да проникнат вътре. След намесата на гарда апашите търтили да бягат. Отзовалите се на повикването полицаи бързо засичат групичката. Става ясно, че това са тримата от сигналите за грабежи по-рано вечерта. Двама от апашите са задържани, а тарторът Светльо Младенов успява да избяга. Единият от униформените тръгва да го гони, викайки силно: „Стой, полиция”.

 

Мургавият апаш обаче не се подчинява дори след като ченгето стреля два пъти във въздуха. Вместо това посяга към чантичката си, която виси през рамото му. Мислейки, че опитва да извади своя пистолет, за който вече е уведомен от своите колеги, полицаят стреля по бягащия бандит. Младенов пада на земята, а настигналият го служител на МВР моментално го откарва в болница. Там обаче обирджията рецидивист умира след няколко часа от получената рана.

 

Въпреки призивите за мъст от майката на загиналия бандит, до момента няма повдигнати обвинения срещу служителя на МВР. За него стана ясно, че е многократно награждаван заради съвестната си работа. Няма как и да е иначе, обясняват юристи. Законът за МВР позволява на

полицаите да използват оръжие след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга.

 

Двамата авери на Светльо Младенов няма да се разминат толкова лесно. Срещу тях вече има повдигнати две обвинения за грабеж, а разпитите на ограбените от тях девойки тепърва предстоят.

Източник: Уикенд, crimesbg.com