Международна банда, съставена от афганистански, турски и български каналджии, стои зад многобройните смъртни случаи на млади мъже, загинали в планинските райони на Странджа и Сакар в опит да преминат нелегално през България, разкриват източници от МВР, които вече активно разследват масовата гибел на бежанците в трудно достъпните и пресечени планински райони край Бургас.

 

През последния месец десетки жители на селата Момина църква, Факия, Долно и Горно Ябълково, разположени в близост до границата с Турция, сигнализират за ежедневни кървави находки. Местните свидетелстват за трупове на неидентифицирани млади мъже, оставени да гният в района на Странджа.

 

Според неофициални данни само от края на август досега, властите са се натъкнали на над 50 загинали млади мъже, като голяма част от труповете са били положени в плитки гробове и оръфани от диви животни.

Опасенията на местните жители са, че е възможно да плъзне зараза сред дивите животни, която да се пренесе върху селскостопанските посеви и върху добитъка.

 

Източник от МВР разкрива, че чудовищната смъртност на нелегално проникналите мигранти край българо-турската граница се дължи на остра сърдечна недостатъчност, предизвикваща тромбоемболия на аортата и белия дроб. Смята се, че десетки бежанци са починали не от студеното време, а вследствие на предозиране с наркотици. От направени аутопсии е установено, че в организмите на всички загинали са открити огромни количества кетамин – конска дрога, която първоначално дава прилив на енергия, но след това предизвиква фатални последствия в човешкия организъм.

 

„Трафикантите на бежанци, които прекарват хора през горите и планинските масиви в района на Бургас, вече не използват микробуси и автомобили, за да превозват мигрантите, а ги прекарват през планински пътеки. Водачите на групите принуждават бежанците да се тъпчат с дрога, за да могат да издържат трудния преход и впоследствие да бъдат прехвърлени до София. Много от мигрантите обаче намират смъртта си – особено тези, които са прекарали КОВИД-19 и за които е противопоказано да приеме толкова силни опиати“, разкрива полицейски източник.

 

Според думите му в гората на Странджа толкова много трупове, че животните разнасят човешки крайници и цели части от тях. „Неотдавна в моргата на Бургас пристигнаха само две подбедрици, оставени от чакалите полуизядени. Границата ни на практика е неохраняема, защото хиляди навлизат без никакво препятствие, а „Гранична полиция“ не може да се справи.  Преходът на границата в участъка покрай Средец се смята за най-лесен, тъй като там оградата е напълно разрушена. От там каналджиите прекарват групите с бежанци, като всеки от клетниците плаща на трафикантите между 1500 и 2000 евро“, разкрива бургаски полицай.

 

В МВР има оперативни данни, че служители от „Гранична полиция“ също са в играта и че обслужват определени международни банди трафиканти, като тарифата е 3000 евро за

пропускане на група от 10 до 15 човека.

„Разследват се гранични полицаи от Бургас и региона за подпомагане дейността на каналджиите, които друсат с кетамин мигрантите, но всичко още е в начална фаза“, признава полицейският източник.

 

Според официални данни от бургаската „Съдебна медицина“ до този момент в моргата са оставени за съхранение 19 неидентифицирани трупа. Мълви се обаче, че бройката на загиналите мигранти вследствие на предрусване надхвърля 100.

 

„За последната седмица лично видях три трупа. Когато последния път повиках полиция и понечих да заснема действията им, ченгетата ми отнеха мобилния телефон и изтриха всички снимки, които съм направила. Заплашиха ме, че ще ми образуват дело за осуетяване на полицейско разследване, ако дам гласност.

Моя съседка пък откри два оглозгани трупа на млади мъже в нивата си – сега трябва да бракува цялата си земеделска продукция, тъй като има съмнения за плъзнала зараза“, разказва жителка на странджанското село Факия.

 

Банда трафиканти стои зад масовата смърт на мигранти край Бургас

 

Живеещи в Горно Ябълково също ежедневно се натъкват на трупове на млади мъже, наръфани от чакали. Имало и случаи на положени трупове в плитки импровизирани гробове. Според местните жители върви слух, че полицията не извозва труповете до „Съдебна медицина“ – Бургас поради липса на достатъчен брой хладилни камери, а ченгетата просто заравят човешките останки. Това естествено е яростно отричано от МВР.

 

Началникът на отделението на „Съдебна медицина“ – Бургас д-р Галина Милева също потвърждава за липсата на хладилни камери, както и за труповете, които ежедневно биват докарвани при бургаските патоанатоми.

 

„Всеки ден имаме поне по един случай. Повечето от труповете са пълни с червеи, някои са наядени от диви животни. Гледката е ужасяваща“, описва ситуацията д-р Милева.

 

Според разследващите от МВР откритите загинали мигранти са били друсани с кетамин и други опасни опиати още в Турция от босовете на каналджийската мафия – афганистански и турски мафиоти, които предават на колегите си от България групите с бежанци малко след преминаването през граничната бразда.

 

Мрачните прогнози на ченгетата са, че в следващите дни до края на октомври в пресечените гористи местности на Странджа и Сакар ще бъдат открити още стотици трупове.

Източник: Уикенд, crimesbg.com