Ексдепутатът от Реформаторския блок (2013-2017) и настоящ управител на базираната в България криптобанка Nexo Антони Тренчев е напът да мине по злочеста популярност в САЩ издирваната от ФБР по цял свят криптокралица Ружа Игнатова. Това става ясно от извънредно изявление на Бюрото за финансова защита на потребителите в САЩ.

Преди броени дни от американската правителствена агенция официално обявиха, че са поели под свой контрол разследването на депозитни криптопродукти, предлагани от Nexo в няколко американски щата, без компанията да притежава лиценз за целта. 

Още преди година главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс предприе офанзива срещу базираното у нас дружество, а в началото на септември в цели осем американски щата стартираха съдебни процеси за извършени финансови измами в гигантски размери и заблуда на инвеститори. 

Неотдавна срещу Nexo бе заведено съдебно дело за измама във Великобритания, където ирландците Шейн Оуен и Джейсън Мартън настояват, че са били измамени с 59 млн. долара от българската криптобанка чрез приложена им поредица от сенчести бизнес хватки. Освен това във Великобритания се водят още 14 съдебни дела срещу Nexo за измами на обща стойност около 80 млн. паунда. Запознати твърдят, че до няколко седмици ще бъдат заведени и още пет крупни дела.

Докато съдебните процеси срещу Nexo там могат да се точат с години, то разследването в САЩ срещу дейността на опериращата от България компания вече е на финалната права. Според данни от САЩ на 19 декември, за когато е насрочено първото от серия изслушвания по аферата Nexo, Бюрото за финансова защита на потребителите ще наложи безпрецедентна глоба от 1.5 млрд. долара на компанията за търговия с криптовалута. Очаква се американската федерална агенция да поиска задържане под стража на шефовете на компанията – Коста Кънчев, Антони Тренчев и Калин Методиев, който притежава и американски паспорт.

Броени часове, след като новината бе обявена от българската криптобанка Nexo излязоха със съобщение, че напускат американския пазар. Те обосновават решението си с това, че след година и половина разговори с американските регулатори са стигнали до „задънена улица“.

Антони Тренчев, който е управляващ директор на Nexo и основният акционер в дружеството Коста Кънчев вероятно ще се сдобият със заповеди за арести след 5 януари 2023 г. за когато са повикани да се явят на разпит пред Бюрото за финансова защита на потребителите. Никой от двамата не планира да лети до САЩ, тъй като рискуват да бъдат арестувани. 

Третият съдружник Калин Методиев пък е напуснал спешно мезонета си в Ню Йорк, тъй като междувременно срещу него е заведено и дело за укриване на данъци. Американските регулаторни органи ще искат от Nexo да заплати с лихвите дължимите суми на поне 70 хиляди измамени инвеститори в общо 8 американски щата.
Твърди се, че до момента претенциите на американските граждани към Nexo надхвърлят 1.5 млрд. долара. 

Освен това тече мащабно разследване от ФБР за организиране на финансова пирамида, пране на пари и отклонени милиарди долари от инвестиционния им портфейл. Твърди се, че разследването срещу компанията е стартирало в края на миналата година заради данни, че от дружеството оперират със съмнителни капитали, идващи от Иран и Русия.
Преди две години Тренчев и Кънчев са се прибрали в България и трескаво са прехвърляли имотите си на офшорни дружества по схемата „Ружа Игнатова“. 

Кънчев разполага с имоти в Лондон, Париж, Дубай и София на обща стойност 20 млн. евро, а Тренчев има вила на Лазурния бряг на Френската Ривиера, купена тази пролет срещу 10 млн. евро. 

Аферата Nexo застрашава и над 300 български служители на компанията, които в един момент могат да се окажат подсъдими за измами в САЩ и да бъдат екстрадирани зад океана, коментират юристи.
Източник: Уикенд 
 

Арест грози БГ депутат. САЩ го глобява 1.5 млрд. долара