Бизнесът на легендарните измамници от град Ветово – Русенско, изглежда не само не спира, а се разраства. Въпреки показните арести, изтърпените символични наказания по никакъв начин не стряскат тарикатите. И до днес продължават да мамят възрастни хора да хвърлят парите си през балкона, дори стават все по-агресивни и изобретателни.

 

Телефонните измамници вече предлагат онлайн търговия в интернет 24 часа в денонощието. Те рекламират контейнери за живеене с привлекателни цени и възможности за преговори, отстъпки и заеми. Например, контейнер с размер на гараж от 23 квадратни метра се продава за 6000 лева вместо за 12 000 лева. Измамниците вече не се фокусират основно върху телефонните измами, а в намирането на жертви в интернет.

 

Ало-измамниците от Ветово продължават да вършеят с пълна пара

Хвърлят въдиците предимно в групи за земеделие, животновъдство, живот на село, ремонт на къщи и други подобни. Пускат обяви, че определена фирма предлага изгодно от тоалетни до сглобяеми къщи. Имало и нови, имало и втора употреба.

 

Атрактивните цени и възможността да се плаща на лизинг се харесвали на доста граждани, които побързали да влязат във връзка с търговците.

„Фирмаджиите” обещавали безплатно транспортиране на закупената стока до койтои да е град на страната, ако мераклията за евтина къщичка изпрати парите в брой. Поблазнени от мисълта. че ще спестят между 600 и 900 лева от транспорт, хората не се замисляли и действали. Дните минавали, но контейнерите и пелетите не пристигали. Телефонът отсреща пък бил изключен и връзка нямало. „Ощипаните” дори не знаели дали фирмата има реален адрес, или просто си циркулира в електронното пространство.

 

След подадени сигнали до полицията се стига до арестите на двама мъже – на 46 и на 15 години, които „работели” от територията на Ветово из цялата Русенска област. Криминалистите

били изумени, че макар без особена компютърна грамотност и образование мургавите мъже успявали да се справят с лекота в изграждането на мрежа за наивници. При обиск от тях били иззети мобилни телефони, пластики на банкови карти и множество СИМ карти.

Отвсякъде си личало, че новата интернет измамна схема не била тяхна хрумка, но до боса на далаверата нямало как да се стигне на този етап.

 

„Ако някой си мисли, че ало-измамниците от Ветово са се кротнали, много се лъже. За тях почивен ден няма. Да работиш като въртач, вече не е толкова модерно.

Доста въртачи заминаха за Румъния, където се устроиха по някакъв начин, защото знаят румънски и не е проблем да звънят от Букурещ примерно. Останалите пускат реклама в сайтовете и фейсбук и чакат „шарани“. Не се налага даже и да разговарят. В офертите всичко е написано.

 

Контейнерите са снимани, обяснени са плюсовете им. Очаква се хората да клъвнат и ако може веднага да преведат желаната сума, за да се радват на покупката си. Оказва се, че в този вид измама има далавера, защото българите поръчват фургони или както сега ги наричат „къщи за живеене“, за да ги ползват на лозята си и на вилите си. Този тип жилища са практични – имат баня, тоалетна, монтират се за 2-3 дни, максимум седмица на цена от 5000-6000 лева. Всеки, който има такава необходимост, би си купил.

 

Най-голяма печалба  носят обещанията за пелети. За тях записванията са километрични, защото дървата за огрев вече гонят 160-200 лева кубика, което е непосилно за много хора

Една средно голяма къща се отоплява с около 5-6 кубика дърва с известни икономии.

Пусне пи се топлото до всички стаи, семейният бюджет се натоварва. Поради тази

Причина наивниците „кълват" на евтини пелети.

 

След уговорката те изобщо не пристигат, нищо че са платени“, разказва Благой Кръстев, който е

наясно с далаверата на ветовчани. Още преди няколко години градът бе признат за Меката на ало-измамите в България

 

Благой Кръстев недоумява как в ХХ век при тези толкова развити технологии може да има ало-измами, но да няма заловени и наказани извършители. И то, при условие, че мошениците оставят следи, които дори сляп човек би могъл да регистрира – огромни замъци, мощни автомобили и живот на широка нога – ядене. пиене и зурли до първи петли.

 

За капак далавераджиите ставали все по-нагли. Те продължавали да отчитат скок на приходите си, защото будалите в страната ни не намалявали и все още се намирали доверчиви хора, готови да дадат последното си спестено левче, за да помогнат в битката за нечие нещастие. „Полицията от години работи по десетките случаи, но почти няма разкрити престъпници. Преди време властите взеха в полза на държавата няколко резиденции на ало-измамници, но парадоксално позволи собствениците им да останат да живеят в тях под наем, с което не решиха проблема. Вместо да се свият в черупките си и да се правят на мизерни, демонстрират завиден за стандартите на страната ни лукс.

 

Наглостта им вече стига и до Европа, където подобни резиденции също са по възможностите на малцина хора. Напишете в „Гугъл „Ветово – сватби – освещаване на нов дом” и ще видите какви резултати ще ви излязат. Ще трябва да отделите цял ден от времето си, за да изплакнете очи с лукс. Качват фотоси на автомобилите си, на кръщенетата си, застават гордо с лицата си. Но никой не пита откъде имат пари за чисто нова лимузина „Ауди“, за голяма къща, за сватба с 250-300 гости, за накитите и оркестрите. На едно от клипчетата се вижда малко момче с пистолет, което пука в центъра на заведение под открито небе. Това на какво прилича?!

 

Възможно е да са въоръжени и възрастните членове в семейството, а може би цели фамилии крият в скриновете патлаци, това не е нормално и нещо трябва да се промени. 15-годишни деца не могат да четат и пишат на български, но шмекеруват на дребно в интернет или по телефона", възмущават се малкото българи в града. По разбираеми причини те не желаят да кажат имената си и добавят, че живеят със страх с наглите си съграждани, тънещи в охолство с

дръзките си измами.

 

Същевременно ромските босове продължават да разработват престъпните си схеми и да търсят мъст на всеки, който си позволи да извади далаверите им на бял свят. Преди няколко месеца къщата на полицай в Русе, който разследвал престъпната им дейност, била запалена.

Източник: Уикенд