Арестуваният в лодката си измамник снабдил с менте паспорт от Карибите задържаният в Бургас след гонка с полицаи трафикант Мухамад Дурган

 

Зрелищно арестуваният в началото на септември на яхтата си в Поморие при спецакция на бургаските антимафиоти 53-годишен Полихрон Луков може да се окаже част от могъща каналджийска банда, базирана в Турция и прехвърляща ежемесечно стотици бежанци към Европа през България.

 

Чевръстият измамник от Поморие, известен с прозвището Поли Дебелия, беше задържан на лодката си по искане на прокуратурата в австрийския град Велс, след като това лято беше обявен за международно издирване заради измами на обща стойност 334 000 евро.

 

Според австрийските власти, Полихрон завлякъл 11 човека, продавайки им нередовни дипломатически паспорти и неистински документи от карибската островна държава Сейнт Китс и Невис. Жертвите на Поли Дебелия обаче са много повече, а неофициално се коментира, че измамите му са за над 3 млн. евро само за последната година и половина.

Поморийският последовател на героят на Тодор Колев от култовата комедия „Опасен чар“ обаче може да се сдобие и с обвинение от българската прокуратура за участие в канал за трафик на бежанци, разкрива криминалист от Бургас.

 

Поли Дебелия е заподозрян, че е снабдил с фалшиви документи от карибската островна държава Сейнт Китс и Невис арестуваният в Бургас след нощна гонка  полицията в началото на седмицата 44-годишен сириец Мухамад Мурган. Арабинът беше спипан да прекарва осем нелегални мигранти от Мароко, след като катастрофира в центъра на Бургас след полицейско преследване. За щастие, при този инцидент няма жертви и тежко пострадали.

Задържаният сириец Мухамад Мурган предоставил на полицаите като свои документи за самоличност паспорта си от карибския остров, както и шофьорска книжка от Великобритания, която също е фалшива.

 

Според източници, близки до разследването, арестантът Мухамад е на високо ниво в каналджийската йерархия и се е сдобил с менте документите от Полихрон Луков още през пролетта. Твърди се, че аферистът от Поморие прибира по 8 000 евро за фалшив паспорт от Сейнт Китс и Невил.

 

„Това е поредния случай, в който в Европа се залавят бежанци с документи от карибската държава. Само преди месец полицията в Италия задържа петима мъже за трафик на мигранти с частни самолети – сирийци, мароканци и афганистанци. Арабите са плащали по 15 000 евро, за да бъдат прекарани до Италия с малки частни самолети. Пред летищните власти мигрантите са се представяли за граждани на карибската държава Сейнт Китс и Невил. Работим и по този случай, като следите отново водят към Полихрон Луков“, разкрива бургаски следовател.

Според разследването срещу Полихрон, което още е в начална фаза, 53-годишния помориец често е пътувал до Истанбул през последната година и половина, където се е срещал с мъж на име Мазут Избрям, сочен като един от  босовете на каналджийската мафия в южната ни съседка.

 

Твърди се, че за този период стотици афганистанци и сирийци с неустановена истинска самоличност, за които се предполага, че доскоро са били свързани с „Ислямска държава“, са се възползвали от услугата на Полихрон и са се снабдили с фалшиви паспорти, с които са влезли в Европа. Опасенията са, че много от влезлите по този начин в Европа араби са спящи клетки на „Ислямска държава“. Предположението се дължи на факта, че основно членовете на разбитата „Ислямска държава“ разполагат с финансови средства, за да си позволят покупката на фалшив международен паспорт.

При задържането на Поли Дебелия на яхтата му „Шаман“ в Поморие ченгетата откриха в ролс-ройса му десетки заготовки за документи от Сейнт Китс и Невил, регистрационни номера за автомобили от Англия, както и купища печати.

 

Полихрон опита да се измъкне от килията, обявявайки се за посланик на малката карибска островна държава. Той даже обвини ГДБОП, че по време на акцията по задържането му анимафиотите му иззели акредитивни писма с оригинални печати и дипломатическия му паспорт, и призова документите да бъдат издирени и предоставени на съда. Полихрон Луков все още е в ареста в Бургас в очакване да бъде екстрадиран в Австрия.

Жители на Поморие твърдят, че Полихрон години наред се подвизавал из Европа и света като посланик на Антигуа и Барбуда, приемайки името Паоло Лукезе.

 

В качеството си на мним посланик на карибската островна държава Поли Дебелия опитал да завлече българския офис на гръцката банка „Емпорики“ преди няколко години, представяйки фалшиви съдебни решения от Барбуда за спечелени търговски дела. Измамата за над 10 милиона евро обаче не минала, а Полихрон се покрил за дълго време някъде из Карибите.

През 2019 г. Поли Дебелия вече приел друга самоличност и националност - Пол Леон Луке, гражданин и посланик на малкия карибски остров Сейнт Китс и Невис, открит от Христофор Колумб през 1493 г. Започнал да урежда дипломатически паспорти и шофьорски книжки на заможни австрийци и унгарци и да ги убеждава да инвестират средствата си в покупка на имоти и апепитни бизнеси на остров Сейнт Китс и Невил.

 

„Измамите му са били професионални и в тях са замесени адвокати и майстори на фалшиви документи. Предполага се, че паспортите, шофьорските книжки и другите неистински документи са печатани в Пловдив. През последната година и половина Поли Дебелия е продавал неистински паспорти от Карибите основно на каналджийската мафия в Турция“, разкрива запознат с разследването срещу Полихрон Луков.

Източник: Уикенд

 

Аферистът Полихрон Луков с яхтата и с ролс-ройса – мастит каналджия