Никой не е в безопасност в мрежата! Това ни казва новият български филм “Киберпрестъпност”, в който освен съзвездието от великолепни актьори, спортисти и журналисти, участват и …. истински ченгета от ГДБОП, начело с Александър Велев - инспектор в дирекция „Киберпрестъпност” и командирован национален експерт към “Европол”.

 

Случайните запознанства в приложенията, публикуването на палави снимки, романтичните чатове и дори уж невинни тагове от популярни локации могат да ни вкарат в зловещ капан на преследване, изнудване и злепоставяне, разказват идейните генератори на продукцията - режисьорът Атанас Михайлов и инспектор Велев, благодарение на когото е реализиран сценарият.

 

“Проучванията показват, че на всеки 37 секунди се извършва по едно интернет престъпление някъде по света”, разказва инспекторът, повдигайки завесата на филма. По думите му, кибер престъпленията могат да се групират в 15 различни типове и категории, част от които са засегнати и във филма.

 

“Историите са реални, това са случки от нашето ежедневие и престъпления, които ние в дирекция “Киберпрестъпност” на ГДБОП сме разследвали и разкривали”, споделя Велев, уточнявайки, че единственото, което остава скрито от зрителя са реалните самоличности на жертвите. Ето защо казусите са леко видоизменени и доукрасени, запазвайки обаче ужаса на хората, преминали през ада на мрежата.

 

“Засягаме темата за педофилията, сексуалната експлоатация, училищният терор, злоупотребата с лични данни, кражбата на имейли, кражбата на банкови сметки - много болни теми, в които хората биха могли да разпознаят себе си. Най-важното е обаче, самото послание – хората да разберат какво трябва да направят, когато им се случи киберпрестъпление“, обясни и режисьорът Атанас Михайлов, който привлича към каузата на продукцията любими лица от малкия екран като Ники Кънчев, Тервел Пулев, както и адвокат Доби Главинчева, Емил Костов, Радослав Колев ,Тодор Шейнов, Василена Спасова, Кристина Барганска, Самоел Ованесян и киберченгето Явор Колев.

 

Освен великолепен в кинематографично отношение, "Киберпрестъпност" има важната мисия да бъде и учебен материал, когато служители на ГДБОП разговарят с ученици в училищата и им разясняват опасностите от пребиваването в интернет.

 

„Основната цел на филма е да накара хората да се замислят и да ги образова. Когато започнахме да снимаме филма, заедно с Александър Велев – инспектор в дирекция „Киберпрестъпност“, целта ни беше и все още е такава – да бъде разпространен във всички училища и държавни институции не само в България, а и в цялата Европа. Да служи като обучителен инструмент на хората, които се занимават с превенцията на децата от киберпрестъпления“, каза Михайлов и добави, че в хода на снимките, филмът от късометражен се е превърнал в пълнометражен, тъй като толкова „болни“ истории няма как да бъдат разказани за кратко време.

Наред с утвърдени имена в киното, в “Киберпрестъпност” изгряват и много млади актьори от Киноакадемията за таланти, които придават яркост, пълнота и автентичност на лентата, т.к тя е насочена именно към най-младите, които са чести жертви на престъпления онлайн.

Сред най-зловещите сцени е тази със 70-годишен педофил, който си чати с ученичка, скрит зад анонимността на профила си. Повече пикантност в сюжета внася и историята на корумпирана дама от високите етажи на политиката, която пада в собствения си капан и също става жертва на изнудване и манипулации. Не са подминати и неверните съпрузи, чиито палави снимки и диалози в приложенията попадат в ръцете на кибер изнудвачи.

 

Предпремиерата на “Киберпрестъпност” се състоя на 9-ти февруари, а от 16-ти филмът ще бъде по кината, приканвайки колкото се може повече хора от всички възрасти да го гледат, защото само информираността може да ни защити, споделиха създателите на продукцията инспектор Александър Велев и режисьора Атанас Михайлов.

Източник: svobodnoslovo.eu