20-ти век крие своя зловеща история, вижте най-мрачните експерименти

В навечерието на американския Хелоуин, най-добре се разказват зловещи истории. Но понякога те са истински. 20-ти век сам по себе си крие много зловеща история, а в аналите са записани експерименти, които могат наистина да ви изправят косите.

Критиката е опасна за здравето

Някои от най-странните експерименти през 20-ти век били неетични, и по-специално спрямо днешните норми. Въпреки това, учените успели чрез тях да направят много за науката и научили много за човешкото поведение чрез тези тестове. През 1939 г. психологът Уендъл Джонсън експериментира с 22 деца без родители. Той дал положителна обратна връзка на половината от децата след речта им, а втората половина получили отрицателна критика, омаловажавайки изявата им заради малки вербални грешки. Децата без гласови недостатъци, които получили отрицателна критика развили проблем с говора и други негативни дефекти. По-късно колегите му го заклеймяват, но това е първото изследване, което доказва, че вербалните атаки също влияят на мисленето и словото.

Зловеща история зад стените на затвора

По време на Втората световна война, американската армия и държавния департамент се съюзили да изследват ефекта на маларията. Но тъй като не искали да заразяват здрави войници, а се нуждаели от „опитни мишки“, действали на принципа на Хитлер—заразили затворници с болестта и тествали върху тях лекарствата срещу малария. Издръжливостта на затворниците била оценена високо, но въпреки това, избухнал страхотен скандал, когато тестовете били оповестени. В крайна сметка лобистите постигнали още един успех — било забранено със закон да се правят експерименти върху хора, без тяхно съгласие

Хипотермия в концентрационните лагери

Към страшните приказки, ще добавим още една, която идва от Германия. Според тази зловеща история, нацистите са провели стотици страховити експерименти, в които са използвали хора, но същевременно не са стигнали до важни научни резултати. Имало и един експеримент свързан с тестовете по хипотермия и най-вече с издръжливостта на човешкото тяло на различни температури. [caption id="attachment_461034" align="aligncenter" width="555"]Зловеща история - най-мрачните експерименти на 20-ти век Зловеща история - най-мрачните експерименти на 20-ти век[/caption] Субекти са потапяни в ледена вода и оставяни почти да замръзнат. По-късно са подлагани на изключително горещи бани, които причинявали тежки страдания, заради рязката промяна на температурите. За щастие тези експерименти са заклеймени като неетични и не допринасящи с нищо за науката, затова са и забранени.