Българският земеделски народен съюз с всичките му разслоения на партии, крила, крилца и врабешки рояци все още няма написана единна история, свързана с пълната истина.

 

В редица достолепни томове и изследвания някои от видните водачи на този съюз са представени само с ореола на светци. В други писания пък ролята на народа, издигнал лидерите си, е сведена до нула.

 

Жрица на любовта свидетелства за убийството на Райко Даскалов

Едно от сложните личности, неподдаващи се на кратко определение е тази на големия интелектуалец и общественик Райко Даскалов. От участник във финансови далавери земеделският първенец става министър и едва на 36 години е застрелян в чужбина. Днес за него не се споменава почти нищо, а легендите около личността му вече се поддържат от новото време.

 

Даскалов бива застрелян от 22-годишния българин Атанас Николов. По-късно полицията установяват, че оръжието му е 9-милиметров „Наган“. Николов изтъква, че е студент и е пристигнал в Прага на 16.06.1923 г. Млада проститутка свидетелства, че Николов харчи с лека

ръка много пари, а когато й плаща, тя вижда в кесията му 12 000 крони.

Жрицата на любовта изразява съмнение, че тези средства са спечелени с честен труд ш предполага, че е получил огромната сума за някоя мръсна работна.

 

Самият Николов признава, че отдавна е искал да убие земеделския водач и разкрива, че е действал по заповед на ЦК на ВМРО. Потвърждава, че самият Тодор Александров прочита смъртната присъда пред своите четници и възлага на Николов да я изпълни.

 

За обща изненада на 14 ноември Николов е оправдан. Съдебните заседатели го осъждат да стои в затвора 48 часа заради незаконно носене на оръжие. Във връзка с оправдаването му се подготвя банкет.

По дипломатически път обаче Югославия оказва натиск и иска от Чехия сурово наказание за убиеца. В Белград е отслужена панихида за Даскалов и Стамболийски. Докато интелигенцията протестира, убиецът прави разкритие, че не е Атанас Николов, а се казва Йордан Цицонков и е родом от Щип, откъдето е и Тодор Александров.

 

Насрочено е ново дело, на което роднините на Даскалов твърдят, че убиецът е Александър Цанков и неговото правителство. Семейството на земеделския лидер изтъква, че в обкръжението на техния близък е внедрен студентът Георги Босолков, чиято сестра е жена на Петър Тодоров – министър на финансите в правителството на Александър Цанков…

 

Основният въпрос, който остава след това злодейство, е кой има полза от убийството на Даскалов. И най-точният отговор от всички предположения е ВМРО и Тодор Александров, който иска автономна Македония и е готов на всичко, за да постигне целта си.

Източник: Уикенд