Покойната вече наша съвременничка – художничката Бинка Николова (1909 – 2007 г.), е дъщеря на Елисавета Консулова-Вазова (1881 - 1965), също художничка и на д-р Борис Вазов (1873 – 1957).

 

Тя е любима племенница на народния поет Иван Вазов. Събина или Бинка (кръстена на баба си Съба Вазова) е на 12 години, когато писателят умира. Приживе тя си спомня как през 1917 г. чичо й гостува през лятото в Костенец, където майка й го рисува сред природата.

 

Вазов ценял високо цената на снахата Елисавета и се радвал на успехите й. За времето си Консулова била изтъкнат художник не само у нас, а и в чужбина. Освен това е един от пионерите на пленарната живопис у нас.

 

Вазов посочва за наследник най-малкият си брат

През 1906 г. животът на Елисавета се променя – след драматични перипетии, тя се омъжва за най-малкия брат на Иван Вазов – Борис. Макар Елисавета да изпитвала симпатии към него още в ученическите си години, майка й била против, тъй като Вазови били уважавани в обществото, но пък за сметка на това бедни.

 

В крайна сметка, след като Борис се образова и се връща обратно в България като адвокат, той получава в наследство от роднината си Кирко – брат на дядо му Минчо Вазов, парцел земя. По-късно наследява и Иван Вазов. Така Борис и Елисавета стабилизират финансовото си положение и тя си позволява да замине в чужбина, където да продължи образованието си в художествена академия.

Източник: Уикенд