Мястото, на което е погребан Александър Велики и до днес остава неизвестно. Има само предположения, а археолози от различни държави го търсят от десетилетия.

 

Преобладават версиите, че големият пълководец от древността е погребан в египетската Александрия. Почти неизвестно е, че петричката пророчица Ванга не само говори за гроба му, а и посочва къде е. Не назовава точните географски координати, но назовава подножието на угасналия вулкан Кожух и разкрива, че един ден мястото само ще се покаже. Тя казва, че Сандо е погребан под „Панталето“.

 

Местността е неизвестна за хората, които не живеят в граничната община Петрич. Дори в интернет „Панталето“ се споменава единствено във връзка с намиращия се там параклис „Св. Панталеймон“, построен върху древно светилище на бога лечител Асклепий.

Съвсем близо до този скален храм са Кожух, Рупите и Струма. 

 

През 1957 Ванга разказва на 18-годишно тогава съседско момче Петър Баков за пълководеца, казва му за гроба на Александър Велики го заклева да огласи чутото.  Той е и един от малкото хора, на които пророчицата позволява да записва, докато тя говори. Потвърждава и някои известни на историците факти като това, че тленните му останки известно време се намират в Александрия. Потвърждава и легендата, че са пренесени в съд с мед, но не стъклен или златен ковчег, а бурета.

 

От думите й става ясно, че той е погребан под „Панталето“  от неговите висши военни пълководци.

Любопитно е, че според нея извънземните родители на човечеството никога не оставят гроба му и се грижат да върви по спиралата на еволюцията.

 

Посочвайки мястото, където почиват тленните останки на Александър Велики, Ванга подчертава, че нито един иманяр няма да ги намери. Ако пък ги открие, ще се изпепели, категорична е тя.

Подчертава, че гробът му един ден „сам ще си изплува“.

 

Любопитна подробност е, че според думите на Ванга, както Филип Македонски, така и синът му са посветени в древни тайни именно в района на Рупите край угасналия вулкан Кожух. Вероятно става дума за светилището на Дионис, където Александър отива за три дни, отделяйки се от войската, за да научи съдбата си.

Източник: Уикенд

Ванга: Александър Велики е погребан до Кожух