Едва ли има някой, който да не е наясно, че през годините на соца официалното празнуване на Коледа, Великден и Гергьовден, било забранено.

 

Тодор Живков на колене пред Господ

Тодор Живков обаче почитал християнските празници и ги отбелязвал в домашна обстановка. В най-светлите за вярващите дни генералният секретар на ЦК на БКП събирал в личната си резиденция най-близките си роднини и фамилията и хапвали традиционни гозби като на Възкресение и на 6 май на трапезата задължително присъствало агнешко.

 

Най-важният човек в НРБ никога не парадирал пред колегите си от Политбюро, че отдава почит на Господ и светците. Случвало се е обаче да споменава пред най-доверения си антураж, че е най-добре да внимават какво говорят, че да не огорчават онзи горе, защото не се знае какво ги чака на небето.

 

Предците му били евангелисти и в детските му години мама Маруца карала Тато да посещава в Ботевград немска лютеранска църква. Още в онзи период развил силен афинитет към всичко германско. Затова като държавен ръководител се стремял да поддържа приятелски отношения и с върхушката на ГЗР и с лидерите на ФРГ.

 

Той започнал да приема православието през 90-те години на миналия век, докато живеел с Мара Малеева в Дъскот, където любимата му работела като лекар, а той по цял ден цакал карти с местния поп.

Именно свещеникът запалил искрата за правата вяра у бъдещия големец.

Източник: Уикенд