За близо година България остава без княз. Това се случва, след като Александър Батенберг абдикира на 26 август 1886 г., след което специална делегация започва да търси нов държавен глава из Европа.

 

На 2 август 1887 г. Фердинанд Сакскобургготски се заклева като български държавен глава. В периода без княз на историческата сцена се появява мошеник от международна класа, който дотолкоз омайва Стефан Стамболов, че последният му предлага да се кандидатира за български княз.

 

Световен измамник е кандидат за княз на България

Става въпрос за самозванеца от руски произход Николай Савин, който е изпечен мошеник и преследван от руските власти. Той е роден на 11.01.1855 г. в семейството на пенсионирания поручик Герасим Савин. Според собствените му думи обаче се появил на бял свят в Канада през 1854 г. в семейство на руския благородник Герасим Савин и графиня дьо Тулуз-Лотрек.

 

Когато пристига в България по време на княжеската криза, Савин се представя именно като граф Тулуз дьо Лотрек. Това не е първото му идване в страната ни. Той участва в Руско-турската освободителна война и дори е сред героите на боевете края с. Телиш, близо до Плевен, където са убити над 900 руски бойци.

 

След войната Николай напуска армията и се обогатява със стабилен мошенически опит. Името му е свързано с международни скандали и измами в особено големи размери. Например пред италианското правителство се представя като известен руски коневъд, който взима парите за 100 000 елитни коня, без въобще да доведе измислената от него сделка докрай.

Вместо това просто изчезва с огромната сума пари.

 

В крайна сметка авантюристът издъхва в пълна бедност на 82 години като оставя зад себе си десетки бракове, разбити сърца, кражби, присъди, бягства и измами.

Източник: Уикенд