Поликсени Костакева Станчова е съпруга на най-известния български премиер Стефан Стамболов.

Тя е толкова лудо влюбена в съпруга си, че му остава вярна цял живот, независимо, че остава вдовица на едва 25 години с три невръстни деца на ръце. 
Докато е жива постоянно понася обиди, ругатни и подигравки заради съпруга си. Преди да бъде убит се прави, че не се интересува от приказките за необуздания му сексуален нрав и постоянните му изневери. Отглежда сама децата си и издъхва самотна, без внуци, защото синовете й отказват да създадат семейство, а дъщеря й е затворена в лудница.

Всеки ден след смъртта на Стефан Стамболов на 18 юли 1895 г., Поликсени кара трите си невръстни деца да застават на колене и да се молят пред отсечените му ръце. 
Тя дори слага китките му в стъкленица и превръща кабинета му в къщата на ъгъла на улиците „Раковски“ и „Хан Крум“в параклис с черни драперии. 

Поликсени е първа братовчедка на Димитър Станчов – шеф на кабинета на Фердинанд и за кратко министър-председател на България. Това роднинство обаче не й помага по никакъв начин, тъй като според изследователите именно Станчов и Григор Начевич скалъпват секскомпромата срещу мъжа й, а княз Фердинанд приема оставката на министър-председателя Стамболов.

Именно Стефан Стамболов е този, който докарва новия български владетел Фердинанд в Свищов и сърцето му трепва, когато вижда Поликсени, която по онова време е едва 17 годишна, а той на 33. Сключват брак през май 1888 г. 
Според твърдения, Стамболов бил пленен от сестрата на Поликсени – Олга, но баща им Костаки Станчов категорично се възпротивил по-малката сестра да изпревари по-голямата и настоял да вземе каката, макар и невръстна.

Двамата съпрузи живеят заедно от 1888 до смъртта му през 1895. Двамата имат четири деца, първото от които умира още съвсем малко. Този факт предизвиква няколкомесечното отчаяние на Поликсени, а според съвременници става причина за залитането на Стамболов по хазарта.

Въпреки всички клюки, които стигат до ушите й, тя нито веднъж не му вдига скандал. Дори не показва, че е наясно с постоянните му изневери.  
Младата Поликсени е поразена от посичането на съпруга й, но не е изненадана след цялата кал, която години наред се сипе по негов адрес. 

На смъртния си одър Стефан Стамболов заклева съпругата си да не приема никаква помощ от монарха или държавата, а децата му да не се занимават с политика. 
Източник: Уикенд
 

Съпругата на Стефан Стамболов кара децата си да се молят пред отсечените му ръце

Съпругата на Стефан Стамболов кара децата си да се молят пред отсечените му ръце - Снимка 2