Проклятието на Тутанкамон се оказа истинско. Десетилетия назад учени се опитват да открият по каква причина откривателите на гробницата са загинали от мистериозна смърт, но отговорът едва сега дойде. След повече от 20 загубени човешки живота при необичайни обстоятелства, археологът  Рос Фелоуз излиза с необичайна теория - в гробницата е имало уран.


Твърденията не са неоснователни, тъй като Фелоуз смята, че  Тутанкамон е бил изключително популярен фараон и неговите жреци са се страхували, че гробът може да бъде ограбен. Затова умишлено слагат в съдовете уран и поставят предупредителен надпис за "зли духове във въздуха".


Хауърд Картър, човекът, който пръв влиза в гробницата, умира от рак само няколко месеца по-късно. Друг от откривателите - лорд Карнавън умира след порязване с бръснач и ухапване от комар. Още трима умират съответно от диабет, лошо здраве и инсулт, при това, преди да навършат 50 години. 
Но според Фелоуз причината не е проклятието, а какво води то със себе си.

 


"Те са вярвали, че фараонът е наистина прокълнат, но в действителност умишлено поставените токсични вещества и уранът, доказват, че това е направено с ясна цел. Те са имали конкретна цел - да убият всеки, който влезе в гробницата. Саркофази от базалт, урни със странни предмети - достатъчно е да се направи проверка на радиационния фон и да се открият причините", казва още Фелоуз.  И действително - има поне три гробници в Египет, които са с доказано повишен радиационен фон, но тази на Тутанкамон определено е най-известната от тях.