Все пак истината успява да възтържествува
Името на оперната певица Надя Ковачева, което към днешна дата е известно предимно на меломаните и изкуствоведите, е на една от звездите на най-прочутата оперна сцена „Ла Скала“.

Краят на оперната й кариера настъпва, след като сключва брак с италиански граф от фамилията на римски папа.
С името на Надя Ковачева са свързани две достойни за филм истории, каквото предложение всъщност се появява през годините, но така и не се стига до осъществяването му.

В първата история главен герой е Борис Христов, който спасява оперната прима от лудницата във втората история. Той прави това с помощта на живеещия в Щатите полицейски шеф Никола Гешев и боса на мафията там – Лъки Лучано.

Надя Ковачева (1902-1989) е водещ мецосопран в „Ла Скала“ за периода от 1926 до 1933 г.
Оттогава оперите, в които главната роля е била поверена на нея не се изпълняват, за да не бъде понижено нивото.

През 1932 г. трупата на „Ла Скала“ плава с луксозен кораб за турне в Буенос Айрес. На борда му Надя Ковачева се запознава с италианския посланик в Аржентина – граф Фиандака.
Продължителното плаване през Атлантическия океан поставя началото на една гореща и страстна любов помежду им.

Оперната певица получава предложение за брак от графа, още преди да стигнат до аржентинския бряг. Той обаче поставя условието тя да се откаже от сцената и пеенето, тъй като е недопустимо децата на една от най-известните италиански фамилии да са родени от певица.

Тъй като Надя също е луда от любов, приема условието. Тя на свой ред обаче също поставя такова – сватбата да се състои след година, за да може да изпълни всички поети по договор ангажименти.

През 1933 г. двамата стават съпрузи на пищна церемония, за която в Рим се говори години по-късно. Гостуват десетки знаменитости от цял свят, сред които и Пабло Пикасо.
Младото семейство заживява в потомствения замък в Сицилия, а година по-късно се ражда и дъщеря им Мария-Пия.

По това време наследницата на Надя Ковачева в „Ла Скала“ – Джулиета Симонато води при нея 20-годишния й сънародник Борис Христов, тъй като остава очарована от младия бас.
Той пристига в Италия беден и за него Ковачева е истински дар божи. Заживява в дома й, където усилено разучава оперни партии.

Надя му дава дрехи на съпруга си и му открива пътя към Миланската скала, запознавайки го с директора й Тулио Серафини. Благодарение на нея, Христов се издига до звезда от световна величина, но никога не забравя добрината й. Не след дълго успява да й се отблагодари подобаващо, спасявайки я от лудницата.

Надя Ковачева Фиандака стига дотам заради алчността на роднините на съпруга й. тя остава рано вдовица и наследява над 20 хиляди декара плодородна земя, както и несметно богатство в пари, картини, бижута и имоти. Българката ръководела умело винопроизводството, както и останалите дейности на семейния бизнес.

Много скоро след смъртта на граф. Фиандака, братът и сестра му успяват да я вкарат в лудница, спечелвайки италианската мафия на своя страна. Нещата изглеждат напълно безнадеждни, а за капак на всичко чичовците настройват дъщеря й срещу нея.

Бившата оперна певица все пак успява да изпрати бележка от лудницата до Борис Христов, съобщавайки му къде е. От България пристига и сестра й Дора Велкова, но срещу нея бива извършено покушение, а италианската полиция и прокуратура не само, че не й помагат, а дори възпрепятстват делата й.

Търсенето и спасяването на Надя Ковачева се превръща в мини криминален роман. Христов се свързва с лидера на ВМРО Иван Михайлов, известен като Ванче Михайлов, който живее на Ботуша. Секретарката му Жана Мамарчева е омъжена за един от големите мафиотски босове Антонио Алфано.

Михайлов изпраща телеграма на Никола Гешев в САЩ, където според Борис Цветанов живее легендарният полицейски шеф. В телеграмата пише, че се налага да тръгне веднага, тъй като негова добра приятелка има нужда от помощ и е в опасност.
Пристигайки в легендарния щаб на ВМРО, българският топ полицай се запознава с Борис Христов, който му разказва за Надя.

Никола Гешев изпипва всеки детайл от спасителната операция на Надя Ковачева Фиандака.
Борис Цветанов твърди, че Гешев се свързва с шефа на ЦРУ – Алън Дълес, искайки достъп до Лъки Лучано, живеещ по онова време в недостъпна вила край Неапол.

След това Гешев търси съдействието на трима от най-добрите психиатри в световен мащаб и успява. Отива във вилата на Лъки Лучано и му припомня как си е затварял очите, когато в началото на 40-те години италианската мафия е прекарвала наркотици през България и прави опит за убийството на Хитлер, който по онова време се очаква да пристигне на посещение в България, което обаче така и не се осъществява.

Научавайки за случилото се от разказа на Гешев, Лъки Лучано заявява, че е ужасно да затворят една дама в лудница, за да заграбят имот.
Няколко дни след разговора им пред психиатричната клиника, в която е затворена Ковачева спират три луксозни черни лимузини.
Пред входа стои директорът на психиатричната клиника д-р Албертини, разпознал в лицата на неканените гости светилата на европейската психиатрична наука.

В крайна сметка специалистите подписват становище, в което се посочва, че Надя Ковачева Фиандака е напълно здрава и тя бива освободена. Скоро успява да си върне и отнетите й с клевети и фалшификации имоти, наследени от съпруга й. Дъщеря й пък научава за манипулациите, на които е била подложена и се извинява на майка си.
Източник: Уикенд