Днес отдаваме почит към паметта на няколко апостоли, които са сред седемдесетте ученици на Христос. Те включват свети Стахий, който е поставен за епископ във Византия, свети Амплий, който става епископ в Лида, и свети Епимах, както и други.

Свети мъченик Епимах е роден в Египет в семейство на християнски родители. Той е възпитан в дух на благочестие и светост и живее през епохата на гоненията срещу християнството. В младостта си, той се оттегля в Пелусийската планина, където следва примера на свети Йоан Кръстител.

След като разбира, че християните в Александрия били гонени от идолопоклонниците, свети Епимах се отправи към града. Там той влиза в главния храм по време на голям езически празник и счупил идолите. За този акт, управителят Апелиан го праща в тъмницата. Въпреки зверствата, на които е подложен, свети Епимах остава напълно отдаден на вярата в Христос и неговото учение.

Почитаме паметта на Христови ученици, ето кой празнува

Мъчителите го виснали на дърво, биели го с камъни и го мъчели всякак. Дори му чупили костите. Той обаче не се предавал и казвал на мъчителите си: "Наш Господ Иисус Христос беше разпънат и умря за мен. Той беше прободен с копие и напоен с оцет. Сега не трябва ли и аз да претърпя страданията, наложени ми от вас? Плюйте ме, ругайте ме, поставете трънен венец на главата ми, дайте ми кръст в ръцете и напойте ме с оцет. Направете цялото ми тяло на една рана. Разпънете ме на кръст и прободете с копие. Това същото страдание беше изпитано от нашия Господ, и аз съм готов да го претърпя."

Източник: blitz.bg