Приживе Негово Преосвещенство Агатоникийският епископ хаджи Наум, игумен на Бачковския манастир твърдеше, че в светата обител се намират мощите на патриарх Евтимий. Игуменът имаше интересна история – роднина е на основателя на социализма у нас Димитър Благоев. От 9-годишен остава кръгъл сирак. Негов братовчед го води в Бачковския манастир, за да го направи послушник.

 

Племенник на Димитър Благоев става игумен на Бачковския манастир

Дядо Наум е роден на 24 юли 1926 г. във Варна. Произхожда от богато семейство. Майка му и баща му имали строителница за лодки и мебели с клон и в Цариград. Родителите му обаче издъхват един след друг и той остава сирак.

 

След като преминава през всички стъпала по манастирската стълба до най-висшия епископски сан, през периода от 1975 до 1981 г. е представител на Българската православна църква в Москва. След това става игумен на Троянския манастир, а от 1985 г. цели 18 години е игумен на родния си Бачковски манастир.

 

Негова е изключителната заслуга за реставрацията на Костницата в манастира, която е уникален византийски паметник от XI век. Благодарение на него Илия Павлов развързва кесията си и финансира изграждането на трапезарията в новото крило на манастира. Той я обзавежда от пода до тавана и прави уникална маса от мрамор, тежаща 25 тона. Подобна има само в един манастир в Света гора.

 

Бизнесменът дава и нужните средства за изписването на трапезарията. За съжаление обаче са изографисани само двете абсидии, тъй като Павлов е застрелян. Бизнесменът спонсорира и книгата на Славчо Кисьов – секретар на игумена „Бачковската костница – шедьовър на Средновековието“.

 

Игуменът на Бачковския манастир издъхна през 2005 г.

Източник: Уикенд