Jя е жената, която се превръща в кошмар за Даяна, Чарлз и Сара Спенсър. НоРейн Спенсър далеч не е толкова зла мащеха, както нейните деца си мислят, когато се омъжва за баща им. Десетилетия след смъртта на принцесата, тя разкрива истината за връзката, която двете споделят. И не крие, че е изтърпяла много от потомците на втория си съпруг.

"Ние имахме сложни отношения, но аз не бях мащехата от кошмарите й. Тя ме прегръщаше и ми благодареше, че бях до баща й, когато той получи инсулт преди години", спомня си в едно от последните интервютаРейн Спенсър. Дъщерята на писателката Барбара Картланд минава за една от най-красивите жени в аристократичните среди и бракът й с Ърл Спенсър се превръща в идеалния завършек за нея. Майка й от години я насърчава да работи повече върху външния си вид, а не върху академичните си постижения, въпреки че именно те стават причина тя да стане графиня.

В годините след брака си с граф Спенсър, Рейн преживява тежко отношението на децата му към нея. "Те не можеха да приемат, че аз съм с него, а майка им ги е изоставила заради друг мъж. И се опитваха да ме изгонят. Накрая обаче ме приеха", твърди тя.

Не така стоят нещата отстрани. Даяна признава, че на сватбата на брат си е блъснала Рейн по стълбите, защото отказала да поздрави майка й. По-късно събира дрехите й в торби за боклук и я изхвърля от имението, след смъртта на баща й. Едва след развода си с Чарлз се обръща към нея за подкрепа. "Тя съжаляваше за отношенията ни през годините и многократно се извини за тях. Но това се промени, когато се сблъска с реалния живот извън двореца", казва Рейн в едно от последните си интервюта. Тя умира от рак през 2016-а година.