Израелското посолство у нас настоятелно призова българските власти да забранят провеждането на планирания за 25 февруари Луковмарш.

 

На шествието се противопоставиха и от амбасадата на САЩ, от Външно министерство, от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и БСП.

Главният прокурор Иван Гешев също изрази несъгласието си с манифестацията.

 

Навършиха се 80 години от кончината на патрона на Луковмарш: От куршум на Митка Гръбчева ли е убит ген. Христо Луков?

Ген. Христо Луков

Патрон на процесията, която мнозина определят като неонацистка е покойният генерал Христо Луков – военен министър в правителството на Георги Кьосеиванов и ръководител на профашистката организация Съюз на българските национални легиони. Изминали са точно осем десетилетия от кончината му.

 

Ген. Христо Луков, който е близък до Третия райх е убит по заповед на ръководството на нелегалната преди 9 септември БКП.

Според мълвата, която циркулира десетилетия нареждането за екзекуцията му, е издадено от укриващия се в Москва Вълко Червенков.

 

Навършиха се 80 години от кончината на патрона на Луковмарш: От куршум на Митка Гръбчева ли е убит ген. Христо Луков? - Снимка 2

Митка Гръбчева

Според твърденията, жената, застреляла мастития офицер на 13 февруари 1943 ж., е знаменитата партизанка Митка Гръбчева.

Истината обаче се оказва различна – жената, застреляла ген. Луков е Виолета Якова, а Митка е записала нейното откровение за убийството и го публикувала в една от книгите си.

 

Навършиха се 80 години от кончината на патрона на Луковмарш: От куршум на Митка Гръбчева ли е убит ген. Христо Луков? - Снимка 3

Виолета Якова

През тази година се навършват не само 80 години от кончината на ген. Луков, а и от смъртта на „душманката“ му Гръбчева, която напусна този свят през 1993 г.

Макар приживе да носела винаги оръжие със себе си, сложила край на живота си като се нагълтала със стотина приспивателни таблетки. Хоспитализирали я в кома, от която така и не излязла. Предала Богу дух месец по-късно.

Източник: Уикенд