Мистерия в Бразилия: От 80 години тук се крие нацистки гроб

Пълна загадка. Една мистерия в Бразилия вече 80 години смущава мнозина. В дълбините на бразилската тропическа гора се крие гроб, на който пише: Тук, на 2 януари 1936. г. умира Джоузеф Грайнер, в служба на германския изследователски екип. Въпросът е: Какво прави гроба на един германски нацист, толкова дълбоко в бразилската тропическа гора, край в уединено село Ларанал? Историците и следователите вече десетилетия пишат книги и откриват множество документи, които доказват, че много от нацистите след Втората световна война бягат в Южна Америка. Но за походите на нацистите там се знае малко. В случая става дума за тяхната експедиция, която е започнала малко преди войната. Според запазени документи, още преди войната в Европа, Хитлер е планирал инвазия в Южна Америка и е възнамерявал да завладее голяма част от амазонското корито. Тайната мисия, наречена "Проект Гвиана", е в основата на експедицията в Амазонка. Групата е предвождана Ото Шулц-Кампфхенкел, берлински зоолог, режисьор на документални филми и член на СС дивизията. Цели 17 месеца, от 1935 г. до 1937. г. нацистките учени и изследователи, ръководени от Шулц-Кампфхенкел си пробиват път през бразилските гори, около границата с Френска Гвиана. Събирали животински черепи, бижута от местни племена и изучавали топографията покрай реката Яри.

Колонизацията на Гвиана

"Експедицията започва с обичайните научни претенции. Но в Германия е започнала война и Шулц-Кампфхенкел стигна до идеята за нацистка колонизация", разказва Йенс Глусинг, кореспондент на Spiegel от Бразилия и автор на книгата "Проект Гвиана ". Шулц-Кампфхенкел представил своя план през 1940 година на Хайнрих Химлер - ръководител на СС и Гестапо. Целта на плана е да се отслаби регионалното влияние на САЩ, пише New York Times , като се спечели Френска Гвиана и съседните й германски и британски колонии. Въпреки това, планът за създаване на "Германска Гвиана" пропаднал. Отчасти, защото на територията на Френска Гвиана паднала в ръцете на колаборационистите от Виши, а отчасти и заради лошия късмет, който експедицията на Шулц-Кампфхенкел имала.

 Разбити илюзии

На разположение за експедицията, екипът разполагал само с хидроавион "Heinkel 72 seekadett", който бил представен като пример и гордост на нацистката индустриална иновация. Но самолетът се е преобърнал при кацане и не могли да го поправят. [caption id="attachment_502495" align="aligncenter" width="501"]Мистерия в Бразилия: От 80 години тук се крие нацистки гроб Мистерия в Бразилия: От 80 години тук се крие нацистки гроб[/caption] През цялото пътуване, учените, които се смятали за членове на "висшата раса", зависели изцяло от местни племена. Не само, за да оцелеят, но и да намерят своя път към джунглата. brazil-2 Един по един нацистите умират от малария и други тежки заболявания. Самият Шулц-Мампфхенкел преживява тежка дифтерия, но неговият близък сътрудник Йозеф Грайнер не успява. Температурата го убива. Наскоро намерени документи, разкриват загадката около тази мистерия в Бразилия - гробът му стои в дълбините на джунглата, като символ на поредния неуспял нацистки план.