Първата световна война в десет различни версии в учебниците, Македония вини България

Може и да ви звучи като виц, но е истина. Македонски историци обвиниха България, че е за отговорна за Първата световна война. Според историци от Македония, страната ни е една от инициаторките за конфликта, а причината за това са имперските й амбиции.

Според фактите, сръбския студент Гаврило Принцип убива австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд в Сараево и слага началото на Първата световна война. След отказ на Сърбия да позволи на Австро-Унгария да проведе разследване на сръбска територия заради убийството, империята напада балканската държава, а по-късно в конфликта е въвлечена цяла Европа и някои други страни.

Македонски историци обаче твърдят, че България използва конфликта в Сараево, за да анексира Македония. „Доказано е, че сръбската държава не е имала нито намерение, нито план да убие ерцхерцог Франц Фердинанд. Затова Сърбия не може да се обвини за началото на войната.", гласи негово изказване.

[caption id="attachment_408159" align="aligncenter" width="300"]Македонски историци обвиниха България за Първата световна война Македонски историци обвиниха България за Първата световна война[/caption]

„Австро-Унгария е използвала това събитие, за да обвини Сърбия за организиране на убийството и да постави на Белград почти непосилен ултиматум.“, пише в македонските учебници по история. Нещо повече, според Скопие, България е водела агресивна политика на експанзия, според която се е включила във войната и дори е засилила конфликта, за да завладее цялата територия на Македония, твърди Славян Раденски от Скопие. „Всеки знае, че убийството е било използвано само като извинение да започне война“, казва още и Миланка Малинова, пише novatv.mk.

[caption id="attachment_408164" align="aligncenter" width="224"]В учебниците по история страната ни е намесена заради имперските си амбиции В учебниците по история страната ни е намесена заради имперските си амбиции[/caption]

За наше щастие в учебниците по история поне тази теза е спестена на учениците, макар някои от преподавателите да са яростни нейни поддръжници. Що се отнася до останалите балкански държави, версиите за Първата световна война в учебниците по история са различни и България не фигурира като главен виновник.

[caption id="attachment_408163" align="aligncenter" width="300"]Версиите в страните бивша Югославия са различни Версиите в страните бивша Югославия са различни[/caption]

Страните от бивша Югославия или поне повечето от тях, определят Сърбия за отговорна за войната.  В учебниците по история в Босна и Херцеговина, както и Хърватска, пише, че западната ни съседка е отговорна, тъй като е имала огромни амбиции да анексира Босна и Херцеговина. И дори са подкрепили атентаторите.

Босна и Херцеговина още не могат да се разберат за обща позиция относно Принцип. Децата в Босна учат, че той е терорист, подкрепен от Белград, а в Херцеговина, че е бил политически престъпник, използван за империалистически цели.

Косово запазва неутралитет, твърдейки, че Сърбия не е пряк виновник за убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд, а е била принудена да отговори на натиска на Австро-Унгария.

В учебниците по история в Сърбия пък няма да видите и една лоша дума за сръбската политика. Нещо повече, те твърдя, че групата на Принцип „Млада Босна“ е била подкрепена от тайни организации. И също така, че една от тези организации е използвала убийството на Франц Фердинанд, за да обвини Сърбия за атентата и да предизвика Първата световна война. Версия, която между другото, битуваше дълги години и в учебниците по история в България.

Самият Принцип е описан като „Млад сърбин от Босна“, с което сръбските власти прехвърлят топката към Босна като виновник за конфликта.

Македонската позиция за Първата световна война обаче определено е най-смущаваща. А вие как мислите? Споделете в коментарите.