Сякаш вчера загубихме Леда Милева, а оттогава е минало цяло десетилетие. Голямата детска поетеса напусна този свят на 5 февруари 2013 г., навръх рождения си ден на 93 години.

 

Макар да я мореше коварен рак на панкреаса, до последния си дъх тя кипеше от енергия. Домът й блестеше от чистота, а самата тя разпръскваше в пространството добро настроение и усмивки.

 

Леда Милева била 3 мандата депутат от БКП

Дъщерята на Гео Милев се запалва по литературата още в детските си години. Сред първите четива, по които се увлякла били произведенията на Братя Грим. В трето отделение вече се запознала и с „Под игото“. Изчела Вазовският роман на един дъх по време на една от ваканциите си в Стара Загора.

 

Първото си стихче сътворила на 8-9-годишна възраст. През 1938 г. Леда завършила Американскя колеж.

Шедьовърът й „Зайченцето бяло“ излязъл изпод перото й буквално за минути. През 1967 г. Леда Милева оглавила БНТ – идвала първа на работа и си тръгвала последна.

 

През 1970 г. партийният идеолог и секретар на ЦК Венелин Коцев я разкарал по елегантен начин от БНТ. В началото на 70-те тя се труди 2 години във Външно министерство. После работила в централата на ЮНЕСКО в Париж. От 1979 до 1989 г. пък оглавявала Съюза на преводачите. След 10 ноември депутатствала в ВНС, което прие новата българска Конституция.

 

Преди изборите през 1980 г. комунисти от граничния град Кулата й позвънили с предложение да я лансират за кандидат-депутат от техния район. Леда благодарила и заявила, че ще помисли.

 

След това позвънила на лидера на БКП Александър Лилов и му казала, че ще участва в кампанията за парламента само ако бъде издигната от район, с който е лично свързана по някакъв начин. Затова я включили в старозагорската листа на партията.

Източник: Уикенд