През миналата година се навърши век от рождението на Лъчезар Аврамов, а сега сме в навечерието на друга кръгла годишнина, свързана с него. След няколко дни близките му ще правят панихида за 20 години от кончината му.

 

Съратникът на Тодор Живков изпусна последния си дъх на 10 април 2003 г. Отиде си на 81 г. след дълго и мъчително боледуване.

След като бива оправдан на Лайпцигския процес, Георги Димитров заживява в СССР и става шеф на Коминтерна. Заема високия пост в продължение на два мандата. Преди и по време на Втората световна война, оглавява и международния отдел на Сталин, и е депутат в съветския парламент.

 

Лъчезар Аврамов направил 2 деца на любовницата на Вапцаров

През годините началникът на Третия интернационал неколкократно изпраща в родината български политически емигранти, които да организират въоръжена борба срещу властите. Тук обаче има човек, който е наясно как да му противодейства – полицаят гений Никола Гешев, внедрил свой агент в агентурата на Димитров.

 

Затова опитите му да прехвърли тук специални обучени бойци, сред които изгнаниците в СССР баща и син Аврам и Лъчезар Стоянови, завършват с пълно фиаско. През 1942 г. заловените живи подводничари и парашутисти, биват осъдени на смърт, но Лъчезар Аврамов е пожален от Темида, тъй като все още е непълнолетен. Така се разминава само с доживотен затвор, а на 09.09.1944 г., връща и свободата си.

 

Съпругата на Лъчезар Аврамов е актрисата от Фронтовия театър Иванка Димитрова, с която се женят през 1946 г. и им се раждат двама синове, по-малкият от които е режисьор и бивш съпруг на Богдана Карадочева. Двамата се залюбват с Никола Вапцаров, докато са в затвора – с часове си почуквали любовни съобщения посредством морзовата азбука, тъй като били в съседни килии.

 

Тя никога не оповестила любовта им с поета. Майката на Вапцаров споделяла, че тази любов с нищо не накърнила брака й. Елена Вапцарова дори не криела, че харесва повече любовницата на сина си, отколкото съпругата му. Знаменитата актриса издъхнала през 2002 г. на 82-тодишна възраст. Лично съпругът й Лъчезар Аврамов настоял да унищожи писмата от кореспонденцията им с Вапцаров.  

 

Когато поетът бил разстрелян, съпругата му си присвоила стихотворението „Прощално“. Макар да знаела, че е писано за любовницата му – Иванка Димитрова, тя собственоръчно написала менте посвещението „На жена ми“ с неговия почерк.

Източник: Уикенд