Канадски учени съвместно с учени от университета в Исландия пренаписаха световната история. И буквално пратиха откривателя на Америка - Христофор Колумб... в историята. 

Става въпрос за последните изследвания в областта на историята и географията, които разкриват, че първите откриватели и европейски посетители на Америка са викингите.

Северните племена са известни със своите далечни плавания и във фолклора са съхранили истории за земя наречена Винландия, както и за градове от злато и хора, които са с глави на вълци, мечки и птици... Доскоро се смяташе, че това са просто приказни истории, като тези за джуджетата и гномите, но най-новите изследвания показват точно обратното...

Учените от университета в Исландия са изследвали останки на пет викингски кораба, които са построени през 1000 или 1100-тата година преди новата ера. Установено е, че са били изградени от източен северноамерикански бор, който не е бил отглеждан в Европа по това време. Също така са намерени следи от бучиниш, който също през този период не е бил разпространен на стария континент.  Изследванията са от останки на кораби намерени в Гренландия и датирани от 1000 - 1100 г. сл. н.е. 

Отделно, в много викингски "саги" се разказва за митичния мореплавател Лейф Ериксон, който разказва невероятни истории за далечни земи. Археолози от историческия факултет на университета в Нюфаундленд, Канада, разкриват, че норвежките викинги посещават Северна Америка по време на цялото населване на Гренландия и ползват ресурсите на континента дълго преди Колумб да стигне до него в търсене на по-кратък път за Индия. По-точно, цели 471 години. 

Това със сигурност пренаписва историята на Америка, а и на целия свят. Разкритията не са новост, особено за европейските учени, но най-накрая получиха официално потвърждение и със сигурност ще промени историята на САЩ, включително и в учебната програма. Що се отнася до мистичната Винландия, предполага се, че става въпрос за залива Сейнт Лорънс, който е на границата между САЩ и Канада, в района на езерото Онтарио, Канада и Големите американски езера на САЩ.