Макар, че след няколко месеца ще се навършат 30 години от смъртта на Мирчо Спасов, възпоменателни тържества няма да има. Дори и най-яростните привърженици на БСП днес се отричат от легендарния комунист, тъй като са наясно, че ако се опитат дори да оправдаят злодеянията му, ще си подпишат еднопосочен билет до ада.

 

Как Живков закри тихомълком ловешкия лагер на смъртта

Шумкаринът от трънския партизански отряд има пряка вина за десетки убийства, извършени в създадения от него концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч.

Страховитото ТВО щяло да функционира дълго, ако не било бягството на част от обитателите му. Там били въдворявани „врагове на народа“.

 

След като успели да избягат, неколцината смели мъже направили опит да преминат границата, където били заловени. Те обаче разказали, че търсят спасение от зверствата на Мирчо Спасов. След организирана специална проверка по случая, било установено, че мъжете казват истината и това наистина е място за инквизиции.

 

След като резултатите били докладвани на Тодор Живков, той наредил лагерът веднага да бъде закрит, без много шум. Конвейрът за трупове край Ловеч бил най-страховитият ни комунистически концлагер. Поделение 0789, по-известно като „Слънчев бряг“ функционирало само три години, но в него били извършени безчинства като за цял век. Решението за създаването на каторгата е било взето от Политбюро на ЦК на БКП, а с реализацията се нагърбил бащата на румен Спасов – босът на скандалната групировка „Орион“.

 

Първите клиенти на „Слънчев бряг“ били 166 затворници, преместени от лагера в Белене, но през следващите няколко месеца броят им нараснал до 1000. През годините през страховития концлагер минали над 1500 неудобни на властта мъченици, като близо 150 от тях намерили там смъртта си.

 

Сред жертвите бил и уважаваният столичен търговец на фини кожени изделия Иван Карадочев – баща на певицата Богдана Карадочева. Той влязъл там на 8.12.1960 г., а 15 дни по-късно вече не бил сред живите, бил убит от надзирател.

Източник: Уикенд