Една от известните интелектуалки в столицата от началото на миналия век е Стела Янева. Тя публикува литературни статии и лицензии в редица издания. Пише за повече от 40 постановки.

 

Истинското име на Стела Янева е Стоянка Атанасова Пулева. Баща й е богат за времето си търговец на тютюн, чийто корен е от Карлово. Родоначалникът на рода Тодор Атанасов, също имотен търговец, е със сприхав нрав. Поради тази причина турците го наричат лют, от тук идва и фамилията им Пулеви.

 

Как Стоянка Пулева от Хасково се превърна в интелектуалка от европейски мащаб?

С този род са свързани известните възрожденски дейци Евлоги и Христо Георгиеви, чиято майка също произлиза от рода Пулеви. Един от рода отива да живее в Хасково, от когото е и Атанас Пулев – бащата на Стела.

 

На пръв поглед бъдещето на младата жена изглежда безоблачно, а мечтите й са огромни.

Стела учи в родния си град докато не се разболява през 1915 г. и родителите й я изпращат на лечение в известния Валдсанаториум в Давос, Швейцария. През същата година 17-годишната Стела се влюбва в Никола Янев, който по онова време е секретар на консулството ни в Женева. Двамата сключват брак и съвместния им живот потръгва гладко. След 4 години брак, Никола издъхва внезапно на 33-годишна възраст.

 

Стела е съкрушена и не знае как ще продължи без него. Родителите й настояват да се върне при тях в родното Хасково или да замине за Полша, където баща й върти търговия с тютюн. Тя е разтревожена от тази перспектива и пише писмо до приятеля си проф. Боян Пенев.

 

През 1926 г., след като активно сътрудничи на български и полски издания, Янева се омъжва за Андрей Протич, който има зад гърба си дълга история. В миналото е искал да стане съпруг на Лора Каравелова, а после дълго се страхува от брака. Дневниците му го разкриват като присмехулник, заядлив, склонен към депресия и неприлично сексуално поведение. Не е увлечен по съпругата си, но се жени за нея заради богатия й произход. За разлика от Никола Янев, вторият й съпруг е много ревнив. След непрекъснатите скандали помежду им, двамата се разделят.

 

За кратко време след 1950 г. Янева живее с третия си съпруг Андон Нейков в Кайро, където той е на дипломатическа работа. Съпругът й издъхва през 1973 г., когато Янева е вече на 75-годишна възраст. Тя разбира, че не вече не може да очаква нищо хубаво от живота. Въпреки всичко устоява на ударите на живота и продължава с достойнство до своя край. Тя издъхва самотна.

 

Днес творчеството й е разпиляно и не е подредено в архив. Хасково не прави нищо за своята съгражданка, а Националният литературен музей все още страни от творчеството й.

Източник: Уикенд