Неправомерното раздаване на жилища далеч не е най-големият грях на Тодор Живков – Тато, макар в зората на демокрацията да бе съден и за това.

 

През 33-те му години на управление той полагал бащински грижи за хората на изкуството, тъй като смятал, че ако имат битови проблеми, няма как да творят ползотворно.

 

От всички културни дейци именно Тато бил най-благоразположен към актьорите. И това е разбираемо, тъй като той считал и себе си за артист – преди 9.09.1944 г. участвал в самодейни театрални спектакли в провинцията – имал възлови роли в „Хан Тартар“ и „Два синджира роби“.

 

Как Стефан Данаилов си изпроси от Тато огромен апартамент

В папките от съдебното дело срещу Живков фигурира подробен списък на актьорите, получили апартаменти по втория начин. В него се мъдрят имената на Ирен Кривошиева, Доротея Тончева, Катя Паскалева, Велко Кънев, Цветана Манева и др.

 

Жилище навремето от Тато е взел и Стефан Данаилов. Домът, с който го зарадвал е 4-стаен с площ от 135 кв. м. Намира се на ул. „Света гора“. Актьорът лично си изпросил от бай Тошо просторното жилище в столичния квартал „Лозенец“. Данаилов го видял за пръв път на живо именно когато отишъл да проси жилището. Съдействие му оказала секретарката на генсека, която била негова голяма почитателка. Срещата с Тато било насрочена за 3 януари.

 

От притеснение, влизайки в кабинета на Живков, Данаилов го поздравил с: „Честита Нова година, другарю Тодоре!“, а Тато се засмял с типичното „ха-ха-ха“, давайки си сметка, че се обърнал към него с такова фамилиарничене не заради лошо възпитание, а заради стрес.

Сядайки на фотьойла, Данаилов понечил да разкопчае сакото си, но с ужас установил, че е закопчал ризата на криво. Години по-късно артистът си признава чистосърдечно, че никога не се е чувствал толкова смутен.

 

След като споделил, че се нуждае от жилище, Живков натиснал бутон и в кабинета му влетял Тинко Воденичаров – негов доверен човек и му наредил да намери хубаво жилище на актьора.

Приживе Ламбо много се ядосваше на твърденията, че живее в апартамент на убити от Народния съд и се завива с юрганите им. Този слух тръгнал още в зората на демокрацията, след като бил тиражиран от Васил Станилов във вестника му „Анти“.

 

Как Стефан Данаилов си изпроси от Тато огромен апартамент - Снимка 2

По онова време съпругата му Мария дори била принудена да извади нотариалния акт на жилището и останалите документи, за да опровергае грозния слух.

След кончината на Ламбо жилището останало за доведения му син.

Миналото лято Росен Цанков го продаде като купувачът пое ангажимент да запази имота във вида, в който е бил при Стефан Данаилов.

Източник: Уикенд