Един от прадядовците на Андрей Луканов има голям грях спрямо Левски, а от там и към целия български народ.

 

Поп Лукан не само съдействал за залавянето на Дякона, ами и натопил за издайник друг свещенослужител – поп Кръстьо. Че предтечата на убития през 90-те комунистически премиер е извършил пъклено дело, пише в своя книга изследователят Димитър Панчовски.

 

Как граф Игнатиев изпрати Левски на бесилото

„Да, родственик на Андрей Карловмич действително е от предателите на Апостола. Отчето Лукан Лилов е касиер на революционната организация около Ловеч. Когато умира през 1877 г. в къщата му са намерени 1360 турски златни монети, които навремето бил откраднал от комитетските пари“, потвърди приживе и легендарният комунистически зам.-министър на външните работи Живко Попов, който бе съратник на Червената принцеса Людмила Живкова.  

 

След залавянето на Апостола на Свободата на 27.12.1872 г., срещу него бил проведен бърз процес и след няколко седмици вече имало решение на заседателите. Присъдата била потвърдена на 21.01.1873 г. лично от султана Абдул Азис.

 

Турските магистрати се възхищавали на смелостта на Апостола и гледали на него с уважение. Нямали никакво намерение да му налагат най-тежкото наказание. Той щял да бъде пратен на каторга, а не на бесилото. 

 

Намесил се обаче руският консул в Цариград граф Игнатиев. Именно той поискал на Левски да бъде търсена отговорност не като на организатор и ръководител на националноосвободителното движение, а като на убиец и крадец.

 

Това било отмъщението на братушките заради отказа на Левски да стане агент на имперска Русия и да се бори за интересите на чужда държава.

Източник: Уикенд