В началото на 80-те години на миналия век Политбюро на ЦК на БКП възлага на тайни фирми от орбитата на ДС да организират производството на трафика на каптагон – синтетичен наркотик, наричан „горивото на войната“. А брилянтната мрежа от контрабандни канали е изплетена от Исмет Тюркмен–Шабан – Големия Фатик, който за това получава орден лично от Тодор Живков.

 

Името Фатик означава „Човекът, който отваря“ – псевдоним, получен именно заради отварянето на контрабандните канали.

 

Как Големия Фатик взе орден за каптагона

Каптагонът е комбинация от амфетамин и теофилин, създадена през 1961 г. и се приема като по-лека форма на амфетамин. Има стимулиращо действие и се използва за подобряване на психическото състояние на армията или полицията при екстремни ситуации.

 

С произведения в НРБ медикамент е снабдявана войската на Саддам Хюсеин в Ирак и различни търговци на наркотици в Близкия и Средния Изток, както и в Африка.

Поради рекордните печалби във валута, интересът на комунистическата върхушка към производството му е огромен.

 

Отначало каптагонът се внася официално от оригиналния му производител – западногерманската фирма „Дегуса“ – Хамбург. Човекът, който прави това е Исмет Рашид Тюркмен–Шабан, Големия Фатик, произхождащ от кюрдско-сирийски клан.

В НРБ е въртял търговия с оръжие, наркотици и крадени коли.

 

Исмет Рашид Тюркмен идва в България през 70-те години на миналия век, официално като емигрант от Сирия. По това време е с издадена смъртна присъда в Турция за комунистическа дейност, но успява да избяга в София и е обявен за издирване от Интерпол.

 

За заслугите си през 1988 г. е награден от самия Тодор Живков с орден „Кирил и Методий“ – първа степен. Официално за направено дарение към Фондация „Людмила Живкова“, а неофициално – заради каптагона. В музейната сбирка на МВР се пази позлатеният пистолет, с който ДС награждава Големия Фатик за особените му заслуги към разработването на контрабандните канали при комунистическия режим. Настанен е в представителна къща в столичния квартал „Бояна“.

 

Шабан действа с най-висша протекция от комунистическия режим и ДС и се превръща в един от най-доверените й хора по линия на контрабандата, като работи със структурите на ДС чак до 1989 г. Издъхва през 1998 г. и бива наследен от сина си Фатик Тюркмен Шабан – Малкия Фатик, сочен за една от основните фигури в трафика на амфетамини и автомобили след промените.

 

Той бе застрелян през 2003 г. в София и след смъртта му бившият главен секретар Божидар Попов публично заявява, че той е бил агент на няколко управления на ДС и е разполагал с карта на тоталитарната тайна служба.

 

Западната преса свързва името на Тодор Живков с незаконен трафик на злато. Генералният представител на „Икомев“ Божидар Йорданов изтъква пред тогавашния външен министър Петър Младенов, че златото е напълно законна дейност, но много по-опасен е въпросът, свързан с търговията на каптагон.

Младенов и ген. Кирил Величков – шеф на Четвърто управление на ДС подкрепят това становище.

 

Никой от замесените обаче не е изправен пред съда. Мотивът е, че към онзи момент каптагонът се води психотропно, а не наркотично вещество и на практика не се преследва от Наказателния кодекс.

Източник: Уикенд